Saját kezébe vette termelőinek védelmét Ausztria

Hétfőn megkezdte működését a Kaufhaus Österreich (Ausztria Áruház) elnevezésű internetes kereskedelmi platform. Sebastian Kurz kormányának nem titkolt célja, hogy ezzel segítse a hazai kistermelőket, egyúttal konkurenciát állítson a túlterjeszkedett nemzetközi webshopoknak. Ausztria példája ragadós lehet: a magyar kormány Válaszd a hazait! címmel nyár végén indított kampányt a Magyarországon előállított termékek népszerűsítésére.

Világszerte virágzik az online kereskedelem, és ezen a járványhelyzet miatti lezárások tovább lendítettek. A jellemzően amerikai és kínai webáruházak – mint az Amazon, az e-Bay, az Alibaba vagy az Alza – éves szinten több százmilliárd euró értékű forgalmat generálnak.

Ausztriában a szakemberek csak az idén nyolcmilliárd eurós forgalmat várnak az online kereskedelmi piacon.

Erre válaszul hozta létre az osztrák kormány a Kaufhaus Österreich (Ausztria Áruház) nevű internetes kereskedelmi platformot, amelynek indulását Margarete Schramböck gazdasági miniszter hétfőn jelentette be.

Az átfogó metaplatform célja, hogy az osztrák fogyasztók elsősorban hazai előállítású termékeket vásároljanak az interneten, és ezzel védjék a helyi kistermelőket, valamint a kis- és közepes vállalkozásokat – mondta a miniszter a Kurier című osztrák lapnak.

Az Ausztria Áruház november 30-i indulása előtt már több mint 1000 osztrák termelő és vállalat regisztrált a platformon – tette hozzá Harald Mahrer, a kereskedelmi kamara elnöke.

Hírdetés

Sebastian Kurz kancellár még az első lezárások és gazdasági visszaesés idején, kora tavasszal jelentette be, hogy kormánya mindent megtesz az osztrák kistermelők és kisvállalkozások védelme érdekében.

Ezért indította el az osztrák gazdasági minisztérium az Ich Kauf Lokal (A helyit vásárolom) kampányt április közepén, amelynek célja, hogy a fogyasztók könnyebben megtalálják a regionális kistermelők, illetve vállalatok termékeit.

Magyarországon is létreznek már hasonló, a hazai mezőgazdaságot és az ipart védő kezdeményezések. Ilyen például a szeptembertől indult Válaszd a hazait! elnevezésű kampány.

Nagy István agrárminiszter az országos kampány indulásakor kijelentette: a kormány célja, hogy „a hazai élelmiszer-ellátás gerincét a családi gazdaságok, a magyar élelmiszer-előállító és -feldolgozó, kis- és középvállalkozások alkossák”.

Hasonló kezdeményezés a Nyaralj itthon! elnevezésű kampány is.

A Magyar Turizmus Zrt. által júniusban indított kampány célja nem csupán a hazai szállásadók és vendéglátóhelyek népszerűsítése volt a nyári főszezonban, hanem a belföldi turizmus újjáélesztése is a koronavírus-járvány lecsengése után.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »