"Saját házatokban mészárollak le benneteket" – a németek bemondásra hittek a hazánkban regisztrált afgán baltásnak

"Saját házatokban mészárollak le benneteket" – a németek bemondásra hittek a hazánkban regisztrált afgán baltásnak

A würzburgi afgán baltás merénylő valódi személyazonosságát a támadásig egyáltalán nem ellenőrizték. A magát 17 évesnek valló fiatalembert még 2015 júniusában regisztrálták Magyarországon. Akkor ujjlenyomatot is vettek tőle, ám később, a németországi menekültügyi eljárás során ezzel nem foglalkoztak, és állítólagos személyi adatait is bemondásra elfogadták – írja a Frankfurter Algemeine Zeitung.
 

 
A jogszabályok értelmében kötelesek lettek volna részletesen megvizsgálni, hogy igazat mond-e magáról, ám ehelyett egyből elfogadták menedékjogi kérelmét, sőt, később tartózkodási engedélyt is kapott. Egy olyan ember, akiről
 
kizárólag a saját elmondása alapján tudhatták, kicsoda, és hogyan került ide. 
 
Mivel a német határon semmilyen ellenőrzés nem volt, közel egymillió társával együtt simán besétálhatott az országba. Miután fiatalkorú volt (legalábbis ezt állította), egy gyermekotthonba, majd nevelőszülőkhöz került. Muhammad Rijádot a rendőrség szerint nyugodt, kiegyensúlyozott embernek ismerték, ezért is kerülhetett ki az intézetből. Állítólag attól vált néhány nap alatt fanatikus dzsihadistává, hogy Afganisztánban meghalt egy barátja. A rendőrség szerint ennek hatására döntötte el, hogy „bosszút áll a hitetleneken”. Készített egy videót is, amelyen „a Kalifátus (az Iszlám Államot gyakran így hívják a hívei) katonájaként” beszélt magáról. 

Hírdetés

 
„Elmúlt az az idő, amikor ti az országunkba jöttetek, hozzánk intézett kérdés nélkül megöltétek asszonyainkat és gyerekeinket (…) Így Isten segítségével minden utcán, minden faluban, minden városban és minden repülőtéren támadás fog érni benneteket (…) Láthatjátok, hogy az országotokban, a házatokban éltem. Isten segítségével, saját házatokban fogalmaztam meg ezt a tervet. És Isten segítségével, saját házatokban foglak benneteket lemészárolni” 

 
 – mondja a felvételen a fiú.
 
 
Hétfő este szállt fel Würzburgban egy vonatra, ahol rövid wc-ben eltöltött várakozás után rárontott az utasokra megsebesítve négy embert, közülük kettőt súlyosan. 
Nem Rijád az első terrorista, aki átutazott Magyarországon. A novemberi párizsi vérengzés két elkövetője is Magyarországon keresztül tért vissza Európába, miután Szíriában az Iszlám Állam kiképezte őket. Több ezer társukhoz hasonlóan a Keleti pályaudvaron várakoztak, hogy tovább indulhassanak. Nekik azonban végül nem kellett kivárniuk a bécsi gyors indulását, Saleh Abdeslam, a merényletek fő kitervelője ugyanis autóval értük jött.   
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »