Saját fia vethet véget Joe Biden elnökségének

Saját fia vethet véget Joe Biden elnökségének

Úgy tűnik, egyre nagyobb bajban van Joe Biden, akinek elutasítottsága ismét tovább nőtt az elmúlt hetekben, köszönhetően a fia sorozatos botrányainak. Az egymás után kibukó ügyek láthatóan komoly problémát jelentenek a regnáló elnöknek, aki a jelek szerint könnyen lehet, hogy végül saját fia kétes ügyei miatt veszíti majd el az egyre közeledő, 2024-es elnökválasztásokat.

Az utóbbi időben egyre többször kerülnek a figyelem középpontjába Joe Biden fia, Hunter Biden botrányai, amik az elmúlt hónapokban ismételten megtépázták az amerikai elnök népszerűségét.

A vállalkozási szerződésben foglaltaknak megfelelően a gép tulajdonjoga így 90 nap elteltével az üzlet vezetőjére szállt, aki a laptop átvizsgálása után több bizonyítékot is talált Hunter Biden és az egész Biden család korrupciós ügyleteire, amik aztán a jobboldali sajtóhoz is eljutottak.

A pozícióért cserébe aztán Hunter Biden az évek során összekötőként szolgált az apja és az ukrán óriásvállalat vezetői között, aki aztán politikai befolyását kihasználva segítette a Burismát. De a laptopon talált adatok szerint több szálon köthető az elnök fia a kínai CEFC energiavállalathoz is, amitől Hunter az évek során több mint 1,5 millió dollárt és ajándékokat is kapott, amiket aztán jogi költségekként tüntettek fel.

De nem ez volt az egyetlen kétes ügy, ami az évek során megjelent az Egyesült Államok elnökének családjával kapcsolatban. A laptopról időközben előkerülő, Huntert ábrázoló kompromitáló képek és e-mailek mellett ugyanis nemrég az amerikai pénzügyminisztérium által a felügyeleti bizottság rendelkezésére bocsátott adatokból az is kiderült, hogy a Biden család 2020 után több mint 3 millió dollárt kapott a Kínai Kommunista Párthoz köthető személyektől. Mint az a banki átutalásokból látszik, az ügyben érintett Joe és Hunter Bidenhez, valamint egy harmadik – eddig meg nem nevezett – családtaghoz köthető személyek rövid idő alatt több átutalást is végeztek, amivel vélhetően a pénz eredeti forrására utaló nyomokat igyekeztek elfedni.

Hírdetés

Mint kiderült ugyanis, sem Jelena Baturina, sem pedig Vlagyimir Jevtusenkov nem szerepel azon a több mint 890 nevet tartalmazó listán, akikkel szemben az Egyesült Államok vízumkorlátozást rendelt el az elmúlt évben. Mindez azért is érdekes, mert mindkét orosz oligarchát komoly szálak fűzik a Biden családhoz. Baturina például még 2012-ben kötött egy több mint 40 millió dolláros üzletet Hunter Bidennel, míg Jevtusenkov szintén a többek között az ifjabbik Bidennel folytatott beszélgetés után kezdte meg az üzleti tevékenységét az Egyesült Államokban, épp abban az időben, amikor Joe Biden az ország alelnöke volt.

A titkosított dokumentumok a jelenlegi elnök 2009–2017 közötti, alelnöksége idejéből származnak, amik között több olyan Ukrajnával és Iránnal kapcsolatos irat is megtalálható, amik a legmagasabb szintű titkosítással ellátott hírszerzési információkat tartalmaznak. Mivel 2017–2019 közötti időszakban az akkor komoly drogproblémákkal küzdő Hunter Biden is gyakran tartózkodott a házban, ő is könnyen hozzáférhetett a dokumentumokhoz, amik az időközben megjelent információk szerint a családi ház garázsában található asztal egyik fiókjában hevertek.

Mindez jelentősen megnehezíti a párt képviselői számára, hogy büntetőjogi felelősségre vonást követeljenek a volt elnökkel szemben, aki ellen már lassan egy éve folynak a nyomozások a kérdéses üggyel kapcsolatban.

Joe Biden tehát egyáltalán nincs könnyű helyzetben, aki a családja, és elsősorban a fia, Hunter körüli folyamatos botrányok miatt a választók bizalma mellett, már a pártja támogatását is könnyen elveszítheti.

A 2024-es elnökválasztáshoz közeledve egy újabb botrány kirobbanása így akár a jelenlegi elnök indulását is könnyen veszélybe sodorhatja a következő voksoláson, ami egyben az idősebb Biden politikai karrierjének végét is jelentené. Hunter Biden eddigi „ámokfutását” nézve erre komoly esély mutatkozik, ami egy megfelelő jelöltállítással a republikánusok esélyeit is jelentősen megnövelné.

A szerző politológus.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »