"Rühellik" a szolgálatot az izraeli hadseregben a honosított néger kosárlabdázók

"Rühellik" a szolgálatot az izraeli hadseregben a honosított néger kosárlabdázók

Az izraeli labdarúgó és kosárlabda klubokban manapság sok a néger játékos. A legtöbb esetben az állampolgárságot is megszerző, honosított feketék foga azonban nem fűlik a katonai szolgálathoz, pedig az minden egészséges, nem arab származású izraeli állampolgár alapvető kötelessége. Kötelességük teljesítésére a hatóságok azonban nem is figyelmeztetik ezeket a sportolókat. A katonai szolgálatot kötelességszerűen teljesítő izraeli sportolók szervezete a minap a jelenséget kifogásoló kérdéssel fordult az illetékes hatósághoz – írja a Jiszráél Há-Jom című hírportál.

Izraelben, akárcsak a világ többi országában, egymás után adják meg az állampolgárságot a különböző sportágak külföldi, nem zsidó, főleg néger játékosainak. Csakhogy ezek az „új zsidók” megfeledkeznek arról, hogy az államporsággal a katonai szolgálat teljesítése is együtt jár. Mert aki például zsidó feleség révén nem zsidóként izraeli állampolgárságot kap, egészséges s nem arab származású, annak kutya kötelessége bevolni az izraeli hadseregbe. Csakhogy az elsősorban anyagi haszonszerzés miatt izraeli állampolgárrá lett sportolók nem nagyon tolonganak a sorozó hivatalok előtt. Az igazság az, hogy eddig ezt nem is kérte tőlük senki.

Csakhogy az elmúlt napokban Nir Álon, az izraeli hadseregben katonai szolgálatot teljesítő sportolók elnöke azzal a megválaszolandó kérdéssel fordult a sereg illetékeseihez, hogy miért nem sorozzák be az izraeli állampolgárságot kapott, honosított kosárlabda-játékokosat. Kérdését azzal támasztotta alá, hogy ezek az idegen játékosok az állampolgárság jóvoltából például messzemenő adóengedményeket kapnak, miközben nem tesznek eleget az állampolgársággal járó kötelességeiknek. Nir Álon hozzátette: ez a gyakorlat nem más, mint durva pozitív megkülönböztetés, ami sérti a hazai játékosokat.

Hírdetés

Az izraeli sportolók szervezete szerint az elmúlt nyolc esztendőben több mint 100 honosított külföldi játékos vett részt az izraeli bajnokságban, de közülük csak nagyon kevesen vonultak be katonának. Egyébként eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy figyelmeztesse őket az állampolgársággal járó kötelesség teljesítésére. Ilyen bevonuló „fehér hollónak” számít a Makkabi Tel-Aviv egyik honosított játékosa, a brooklyni születésű Sylven Landesberg, akinek az édesapja ausztriai zsidó (innen az ékes német vezetéknév), míg az édesanyja trinidadi keresztény néger. A zsidó fajvédelmi törvény (háláhá) szerint Landesberg az anyja miatt Izraelben gojnak számít, de 2013-ban, honosítása után nem sokkal mégis bevonult az izraeli hadseregbe.

A honosított sportolók előnyös megkülönböztetését kifogásoló, fentebb említett érdekképviseleti szervezet példaként fölemlíti a Makkabi Tel-Aviv másik honosított néger játékosát, Amar’e Stoudemiret. Az Izraelben állampolgárságot kapott center Floridában született baptista keresztény, korábban a Phoenix Suns kosárlabdacsapatának csillaga, sőt az USA válogatott játékosa is volt. Stoudemire 28 éves korában, 2010-ben tudta meg (!), hogy az édesanyja valójában „afrikai héber” (teljes nevükön: jeruzsálemi afrikai izraelita nemzet), de Izraelben a zsidók röviden csak „héber négereknek” nevezik őket. A magukat az igazi zsidóknak nevező amerikai néger vallási szekta mintegy ötezer tagja él a Negev sivatagi Dimonában, illetve Tibériás, ’Arad és Micpé Rámmon városokban, de a zsidó állam egyáltalán nem tekinti őket zsidónak. (Nem tévesztendők össze a szintén fekete, etiópiai falassa zsidókkal – H. J.)

Amar’e Stoudemire másfél évvel ezelőtt felvette az izraeli állampolgárságot, s 2020 januárjától a Makkabi Tel-Aviv játékosa, de az édesanyja „héber négersége” ellenére az izraeli hadseregbe nem kíván bevonulni. Az izraeli sportolók szervezete most éppen Amar’e Stoudemire és a hozzá hasonló, katonai szolgálatot teljesíteni nem kívánó, honosított játékosok kivételezett helyzete ellen emelte föl szavát.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »