Rózsaszín október: A rák elleni küzdelem hónapja

Rózsaszín október: A rák elleni küzdelem hónapja

Az AGEL komáromi kórháza októberben a mellrák elleni küzdelmet a tudatos odafigyelés növelésével igyekszik erősíteni, annak hatékony megelőzése, vagy kezelése érdekében.  Ez a betegség világszerte évente több mint 600 ezer életet követel. Szlovákiában a halálozási arány az egyik legmagasabb, és több mint 20%-kal meghaladja az európai átlagot.

Az esetek 60-80%-ában a betegség a közismert kockázati tényezők megléte nélkül is kialakulhat. A mellrákot tehát teljes mértékben megelőzni nem lehet, de tény, hogy a korai diagnózis növeli a sikeres kezelés esélyét. A megelőzés alapja a mell önvizsgálata, amelyet minden nőnek havonta el kellene végeznie. Ennek fő célja, hogy időben észlelje az esetleges problémákat vagy változásokat.

A szakértők a mell önvizsgálatát húszéves kortól ajánlják, háromhavonta egyszer. Harminc éves kor után havonta szükséges elvégezni, leginkább a menstruáció befejezését követő 3-5. napon, az ujjbegyekkel. Az elvégzése mindössze 5-10 percet vesz igénybe. Természetesen, ha a nő az önvizsgálat során csomót tapint, vagy bármilyen eltérést észlel a normál állapottól, mielőbb nőgyógyászhoz kell fordulnia.

– mondja MUDr. Erika Bese Jóbová.

Hírdetés

A mellrákot klinikai vizsgálattal, képalkotó vizsgálatokkal és biopsziával diagnosztizálják. Rák gyanúja esetén biopsziát végeznek, amely fontos információt ad a mellrák típusáról. Ennek az elváltozásnak 5 stádiuma van. Általánosságban elmondható, hogy minél alacsonyabb a stádium, annál jobb a prognózis és nagyobb a gyógyulás esélye. Ezután meghatározzák a betegség kiterjedését, amely döntő tényező a kezelési mód meghatározásában. Korai stádiumban általában sebészeti beavatkozást alkalmaznak, míg előrehaladott vagy áttétes rák esetén szisztémás kemoterápiát javasolnak.

„Fontos, hogy folyamatosan felhívjuk a nők figyelmét, és emlékeztessük őket arra, hogy ne becsüljék alá az önvizsgálatot, és rendszeresen járjanak nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. Minél előbb felismerik a betegséget, annál kevésbé agresszív kezelésre van szükség, és annál nagyobb az esély a betegség előtti életbe való visszatérésre”

– teszi hozzá MUDr. Jóbová.

Körkép.sk, Agel sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »