Rózsadomb: Száz luxuslakást építhet Wáberer

Rózsadomb: Száz luxuslakást építhet Wáberer

Még ez év végéig lezárulhat a II. kerületi Rózsadombon húsz éve szellemházként pusztuló egykori SZOT-szálló 1971-ben felhúzott épületének az adásvétele – erősítette meg lapunknak a jelenlegi tulajdonos CIB Csoport.

Almási Anna, az olasz tulajdonú pénzintézeti hálózat vezető kommunikációs szakértőjétől megtudtuk, továbbra is igaz az a másfél évvel ezelőtti hír, amely szerint – a Wáberer György vállalkozó, miniszterelnöki megbízott tulajdonában álló – Rózsadomb Panoráma Kft. szeretné megvásárolni a Vérhalom utca 17. szám alatti ingatlant. Két éve „az ingatlanpiaci kilátások jelentős javulása miatt” döntött a CIB az üdülőépület értékesítése mellett, s a leendő vevő a hatályos kerületi szabályozásnak megfelelően írt ki nyílt tervpályázatot a meglévő épület homlokzati kialakítására.

Ezzel azt a híresztelést is cáfolták, amely szerint lebontanák a jelenlegi állapotában városképcsúfító épületet, s helyére négy, jóval nagyobb kiterjedésű épületet, lakóparkot építenének fel, a hegyoldal zöldjének kipusztításával. Kérdésünkre azt a tájékoztatást adták: „Mind a CIB Csoport, mind a vevőjelölt célja az, hogy hosszú távon működő, a II. kerület, Budapest egésze, illetve a vevő és az eladó szempontjából egyaránt kedvező megoldás szülessen az ingatlan jövőjével kapcsolatban.”

Mint azt a II. kerületi önkormányzattól megtudtuk, az a sajtóinformáció is téves volt, hogy az elmúlt években bárki is kiadott volna a területre jogerős építési engedélyt, ami lejárt volna, igaz, olyan tervek készültek, amelyek jelentős fakivágással jártak volna. A hatályos rendeletek, a városrendezési és építési szabályzat alapján ehhez azonban a kerület nem járulna hozzá, s azt is kikötik, hogy csak olyan beépítés lehetséges, amely nem jár jelentősebb forgalomnövekedéssel.

Hírdetés

Az egykori szállóhoz képest a lakás-vagy „szállásegység” száma sem lehet több száznál, a terepszint alatti beépítettség pedig nem haladhatja meg a 25 százalékot. A 2007-ben elfogadott, s még az idén is módosított helyi előírások szerint „a megvalósuló beruházás előkészítéséhez” is nyílt építési tervpályázat kiírása javasolt, de az építésnek kifejezetten feltétele egy ilyen tender lebonyolítása. Ezt tette nemrég a Rózsadomb Panoráma Kft., és bár a pályázatnak végül nem volt nyertese, a Magyar Építész Kamara honlapján a múlt héten közzétették a díjazottakat.

Rangsorolás nélküli második díjat kapott az Építész Stúdió Kft., illetve a LAB5 Kft. pályaműve. Mindkettő luxuslakások kialakítását képzelte el a szellemhotel meglévő szerkezetében. Előbbi „Fényjáték a Rózsadombon” címmel üvegből, acélból és növényekből „öltöztetné újra” a hegyoldali épületet, utóbbi „buja növényzettel, környezetbe illeszkedő színes elemekkel” dobná fel a jelenleg a világörökségi panorámával enyhén szólva sem harmonizáló városképet.

A Magyar Nemzet több mint tíz évvel ezelőtt számolt be arról, hogy a civilek győztek a SZOT-szálló perében. A II. kerület akkori MSZP-s vezetése idején ugyanis az akkori beruházó Pro-Hill Kft. ellen döntött a bíróság.

„Nem épülhet tovább a rózsadombi SZOT-szálló 11 méteres magasításával tervezett luxuslakóház, miután az ítélet a terv jogszerűtlensége miatt benyújtott fellebbezés érdemi elbírálására utasította a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt” – közölte akkor a pert indító Budapest Világörökségéért Alapítvány.

Most Wáberer Györgynek, aki – mint korábban megírtuk, a szintén kormányközeli vállalkozóval, Garancsi Istvánnal közösen építheti meg a XII. kerületi Alkotás utca és a Csörsz utca sarkára tervezett irodakomplexumot – szintén vigyáznia kell. Ugyanis a szálló mögött alácölöpözött, omlásveszélyes barlangrendszer húzódik.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »