Rózsa Péter, Tóth Bálint és Péter Vladimir is visszaküldi kitüntetését Bayer Zsolt miatt

Rózsa Péter, Tóth Bálint és Péter Vladimir is visszaküldi kitüntetését Bayer Zsolt miatt

Újabb és újabb kitüntetett tiltakozik Bayer Zsolt lovagkeresztje ellen úgy, hogy visszaküldi a saját díját. Kaltenbach Jenő volt ombudsman és Kenyeres István, vegyészmérnök után most Tóth Bálint matematikus küldte vissza a lovagkeresztjét, írja a 444.hu, az Index Rózsa Péter Facebook-bejegyzésére figyelt fel, amely ugyanezt ígéri és a HVG Péter Vladimir ötvös-és szobrászművész Köztársasági Érdemkeresztjének visszaküldéséről tudósít.

Tóth Bálint matematikus,  aki 2009-ban kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, most arra kéri Áder Jánost, hogy töröljék a nevét a kitüntetettek listájáról. Tóth a következőképpen indokolta kérését, „ugyanezt a kitüntetést Ön a minap olyan személynek adományozta, aki a magyar társadalom széles körű konszenzusa – és a magam véleménye – szerint érdemtelen bármilyen elismerésre.”

A matematikus megjegyzi, számára vállalhatatlan, hogy Bayer Zsolttal összefüggésbe hozható legyen. Az egyetemi tanár a Köztársasági Elnöki Hivatalnak jelezte, hogy a kitüntetést augusztus 22-én, hétfő reggel postázza.

Rózsa Péter újságíró a Facebook-oldalán adta hírül, hogy hétfőn ő is visszaküldi kitüntetését a köztársasági elnöknek.

Hírdetés

“Az nem lehet, hogy egy lapon szerepeljek Bayer Zsolttal. Egy országban, de nem egy világban élünk” – írta Rózsa a posztban.

Péter Vladimir, Munkácsy Mihály-díjas magyar ötvös- és szobrászművész azt írja: “Tudomásomra jutott, hogy bizonyos Bayer Zsolt nevű – rasszista, antiszemita, uszító – újságíró Köztársasági Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Magam is kaptam ilyent, 2007-ben. Ez így nincs rendjén. Arra nincs befolyásom, hogy nevezett személynek ne adassék ilyen tisztesség, de számomra nyilvánvaló, hogy nem óhajtok azonos dicsőség-közösséghez tartozni vele. Nincs más választásom, visszaszolgáltatom keresztemet.”

Bayer kitüntetése ellen már a Raoul Wallenberg Egyesület is tiltakozott.

Forrás: HVG.hu, Index, 444.hu

The post Rózsa Péter, Tóth Bálint és Péter Vladimir is visszaküldi kitüntetését Bayer Zsolt miatt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »