Rövid pórázra került Márki-Zay

Rövid pórázra került Márki-Zay

A kormányoldal kiszámítható kommunikációjával szemben nagy a kapkodás a baloldalon, amelyet az is érzékeltet, hogy már január első hetében szájfogót kapott Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje – értékelte az esztendő első hetében történteket a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki kitért arra is, hogy az ellenzéki hat párt nem az összefogásban, hanem elsősorban abban érdekelt, hogy saját egyéni jelöltjeit építgesse.

Szokatlanul zajosan kezdődött az esztendő első hete a politikai életben, amely elsősorban az egymással vetélkedő baloldali szereplőktől volt hangos. „A kormányoldal kiszámítható kommunikációt folytat, és ezt vitte tovább az új év elején is, „a piros volt a paradicsom, nem sárga” lakodalmas dal népszerűsége egy óriási kommunikációs, nem várt áttörést hozott” – fogalmazott Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, aki úgy érzi, ez a dal az emberek fülében van, és ennek a feldolgozásai meg fogják határozni a kampányt. „Az ellenzék egyébként is lemaradásban volt, mivel az elmúlt év belső csatáit nem tudták lezárni, ezeket cipelik magukkal, és a célegyenesre fordulva próbálják megoldani” – tette hozzá az elemző.

Kiszelly Zoltán leszögezte: „Bár az ellenkezőjét állítja, de Márki-Zay Péter változatlanul akar egy hetedik frakciót, mielőtt a Fidesz ellen csatába indulna, ehhez pedig elsőként a sajátjait, a hat pártot kell legyőznie, feléjük kell politikai erőt mutatnia, amire pedig az egyetlen esélye a nyilvánosság. Most, hogy megkapta tőlük a hangfogót, a szájkosarat, elvágták ettől a lehetőségtől, ezért mást kommunikál kifelé.”

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a politológus megfogalmazása szerint úgy jön, mintha menne. „Ahogy az előválasztás idején is arról beszélt, hogy Karácsonnyal szemben félrerántja majd a kormányt, ám végül nem ő tette meg, most is mást kommunikál, mint amire készül. Az egy másik kérdés, hogy az ő sete-suta módszerei hová vezetnek, ám számára a lényeg, hogy róla beszéljenek, a nyilvánosság pedig őt erősíti a hat párthoz képest. A meggondolatlan üzenetei-nek is ez az oka.”

Hírdetés

A héten mellé sajtófőnöknek kinevezett Péterfi Judit már az első fellépései során is feltűnően óvta az előzetesen nem egyeztetett kérdések megválaszolásától. „A pártok ezzel a lépéssel Márki-Zay elszabadult hajóágyúként zajló fellépéseit szeretnék megfékezni. Azért tették mellé a porondmestert, hogy papagájt csináljanak belőle, és neki azt kellene felmondania, amit a hat párt betanít neki” – jelentette ki a politikai elemző, majd kifejtette, hogy a „kapitányt” nemcsak azért állították le a hetedik frakcióval kapcsolatos kérdések megválaszolásáról, mert az ügy kínos, hanem mert a hat párt nem akarja a hetedik képviselői csoportot.

„A nyilvánosság elvételével ennek esélyétől is meg akarják fosztani Márki-Zayt, így nem pusztán kommunikációs, hanem hatalmi kérdésről van szó, mert az előválasztáson a baloldali pártok már szembesültek azzal, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester sok ellenzékváltó szavazót is behoz, márpedig egy hetedik párt egy ellenzékváltó frakciót is jelenthetne. Igyekeznek Márki-Zayt domesz-tikálni, a háziasítása pedig a porondmester feladata. Ahogy a cirkuszban is látjuk, amikor a porondmester mindig be akarja állítani Harlekint a sorba, ám ő folyamatosan kilóg, és ebből alakul ki a cirkuszi tréfa.”

Kiszelly Zoltán meggyőződése, hogy Márki-Zay rájött, amennyiben hosszú távon akar politizálni, akkor nem árt, ha van egy pártja, amit most tud felépíteni. Erre a baloldali belső harcra utal a témafelelősök bemutatása, mert ezzel a lépéssel a hat párt ezeket a területeket igyekszik kivonni a miniszterelnök-jelöltjük hatásköréből. „Az egészségügy privatizációja beleillik Márki-Zay korábbi kijelentéseinek a sorába” – értékelte a nagy visszhangot kiváltó szavakat a politológus. „Emlékezhetünk, hogy a baloldal jelöltje világpiaci energiaárakat tartana szükségesnek, miként arról is beszélt, hogy nem kell szociális szempontot alkalmazni a benzin áránál, viszont kiállt a klímaadó mellett. Ezek együtt az ő neoliberális, globalista szemléletét tükrözik. Ha fizetős lesz az egészségügy, akkor kevesebbet megyünk majd orvoshoz, ahogy szerinte, ha drágább lesz a rezsi, akkor kevesebb vizet, fűtést kell használni.

Az emberek azonban a 2008-as népszavazáson egyértelműen elutasították az egészségügy privatizálását. A kettős beszédüket jól mutatja a plakátkampányuk, ahol azt hirdetik, hogy a rezsicsökkentés marad, miközben Márki-Zay azt hangoztatta, hogy el kell törölni. Ugyanaz kezd kialakulni, mint az őszödi beszéd kapcsán, ezt a jelenséget nevezhetjük őszödi szindrómának.” Feltűnő, hogy miközben a közös miniszterelnök-jelölt szájkosarat kapott, Gyurcsány Ferenc aktivizálta magát a közösségi médiában.

Az elemző úgy érzi, a DK elnöke kezd kitáncolni a Márki-Zay által tőle kért szilenciumból, és már nem elégszik meg a régi családi fotók posztolgatásával, hanem naponta politikai témákban is kifejti a véleményét. „Gyurcsány követői csalódottak, mert nem Dobrev Klára lett a miniszterelnök-jelölt, ezért a pártvezérnek újra hangosabban jelen kell lennie, hogy aktivizálja őket” – mondta Kiszelly Zoltán, aki végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszavazási kezdeményezés kapcsán is jól láthatóak a törésvonalak, hiszen a hat pártnak fontosabbak a saját jelöltjeik, mint a szavazóik mozgósítása egy olyan ügyben, amelyből az országgyűlési választásokig nem lehet referendumot tartani, és így nem segíti a jelöltjeiket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »