Rőszerné Fodor Ágnes immár kétszeres Jókai-díjas és háromszoros különdíjas tollforgató – KÉPGALÉRIÁVAL

Rőszerné Fodor Ágnes immár kétszeres Jókai-díjas és háromszoros különdíjas tollforgató – KÉPGALÉRIÁVAL

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal közösen február 18-án a Kultúrpalota dísztermében 17. alkalommal, Jókai Mór születésének 198. évfordulójára emlékezve adta át a Jókai-díjat irodalmi pályázata győztesének.

Az arany oklevelet és Jókai Mór kezének márványlapon elhelyezett gipszmásolatát a virágcsokorral együtt Jókai születésnapján, a Komáromban is ötödízben megünnepelt magyar széppróza napján másodszor vehette át a Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Martfűn élő nyugalmazott irodalom- és zenetanár, Rőszerné Fodor Ágnes. Ez alkalommal a Petőfi Sándor alakja Jókai Mór írásaiban témában bizonyult a legjobbnak. A két fődíjon kívül háromszor különdíjban is részesítette őt a bíráló bizottság. A mai díjátadón a tatabányai Borka Zsuzsanna szintén nívós pályaművét pedig arany díszoklevéllel illették.

Az ünnepségen Keszegh Margit, a házigazda egyesület elnöke üdvözölte a jelenlevőket, többek között Nick Ferencet, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökét, továbbá e díj egyik ötletgazdáját, Végh József író-zsűritagot, valamint Csütörtöky József múzeumigazgatót és Keszegh Béla polgármestert. (Sajnos, a másik díjalapító, Szénássy Árpád 2005-ben elhunyt.) Majd felkérte a 2017-es Jókai-díjas debreceni irodalmárt, Arany Lajost a Volt. Van. Lesz. Jókai Mór örök időszerűsége című előadása megtartására, mely során nyomós érvekkel bizonyította a komáromi írófejedelem műveinek mindenkori aktualitását.

Hírdetés

A tartalmas gondolatok elhangzása után Nick Ferenc az alapítványuk sokrétű tevékenységét ecsetelte, amelynek az irodalmi értékek közkinccsé tétele, a Magyar Kultúra Lovagja cím adományozása, nemzetegyesítő kulturális rendezvények megvalósítása, emlékoszlopok emelése és kiadványok megjelentetése is részét képezi.

Az esemény fénypontjaként Keszegh Margit Nick Ferenccel együtt az említett két tollforgatónak átadta a Jókai-díjat és az arany okleveleket. Azután a bíráló bizottság tagjainak önzetlen munkáját és a Komáromi Művészeti Alapiskola fellépő művésztanárai, így a Fekete házaspár, valamint Borsányi Boris és Romano Fulmek Ervin nagyszerű játékát is megköszönték. Majd meghirdették a Jókai-díj következő évfolyamának témáját, melynek címe: Nemzeti dalaink, a Himnusz és a Szózat párhuzamos története. A legfeljebb 25 oldal terjedelmű munkákat 2023. október 31-ig várják a pályázat kiírói. Remélik, hogy azok között végre magyar nyelv és irodalom szakos, felvidéki egyetemisták is lesznek…

A Himnusz közös eléneklése után főhajtásra került sor a Jókai-szobornál, ahol Csütörtöky József múzeumigazgató szólt Komárom büszkeségéről, Rőszerné Fodor Ágnes pedig koszorút helyezett el a szobor talapzatán. Az ünnepségről további részleteket, így a Jókai-díjas által a médiacsaládunknak mondottakat is a Magyar 7 hetilap február 21-i számában olvashatják.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »