Rosszul járnak az albérlők a jövő évi büdzsével

Rosszul járnak az albérlők a jövő évi büdzsével

Még jobban megéri majd a turistáknak kiadni a szobákat a költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosítás értelmében. Pedig a kormánynak inkább a helyben élőket kellene támogatnia a rohamos ütemben növekvő albérletárak miatt – véli a Habitat for Humanity Magyarország.

A kormánynak a helyben élők hosszú távú, megfizethető lakhatását kellene elősegítenie, egyben megoldást kell kínálnia a rohamos ütemben növekvő albérletárak megállítására – hívta föl a figyelmet a Habitat for Humanity Magyarország. Ezzel szemben a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosítás valójában az ingatlanbefektetőket támogatja, és a turistáknak jelent költségcsökkentést. A szervezet határozottan ellenzi, hogy a 2018. évi költségvetési törvényhez kapcsolódó úgynevezett egyébszálláshely-kiadást könnyítő javaslatot bevezessék. Ez utóbbi értelmében ugyanis a jövőben a lakástulajdonosok az egyébszálláshely-szolgáltatás (például a lakáshotel, azaz airbnb) után, egynél több ingatlan esetében a nagyon kedvező, szobánként csupán évi 38 400 forintos tételes átalányadózást választhatják.

Hírdetés

Arra is felhívja a figyelmet a szervezet, hogy a lakások turistaszálláshelyként való hasznosítása – amely egyelőre leginkább Budapesten jellemző, de a módosítás hatására várhatóan más nagyvárosokban is növekvő jelenség – nagymértékben hozzájárul a bérlakásban élők lakhatási költségei, illetve a lakásárak növekedéséhez. Ezért szabályozza számos európai nagyváros az internetes turistaszálláshely-megosztó szolgáltatásokat. – Úgy gondoljuk, a törvénymódosítás következtében pont azokban a városokban fognak korábban bérlakásként hasznosított lakásokat turistaszálláshellyé alakítani, ahol már eddig is hiány volt megfizethető albérletből – mondta a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója. Szegfalvi Zsolt hozzátette: az ingatlanvásárlóknak egyre inkább olyan lakásárakkal kell számolniuk, amelyeket az Airbnb-n drágán – Budapesten átlagosan éjszakánként 18 ezer forintért – kiadó befektetők pénztárcájára szabtak.

Bár az adótörvények módosítása következtében a hosszabb távú lakásbérbeadás adóterhei is csökkennek, egy lakhatási célra kiadott lakás terhei még a jelenlegi módosítás után is a sokszorosát teszik ki egy turisták számára rövid távra kiadott lakásénak. Ez pedig arra ösztönözi a tulajdonosokat, hogy üres lakásukat a jövőben ne bérlakásként, hanem turistaszálláshelyként hasznosítsák. A szervezet szerint inkább olyan szabályokra volna szükség, amelyek az egyéves kiadásnál hosszabb, megfizethető árú bérbeadásban támogatnák a tulajdonosokat. Ezért a Habitat a hosszú távú, megfizethető árú lakáskiadás adójának csökkentését, nonprofit lakástársaságok létrehozását és támogatását, valamint a lakásbérlő és -bérbeadó jogainak és kötelezettségeinek jobb szabályozását indítványozza. Így a bérlakást választók lakhatási költségei az utóbbi évek jelentős áremelkedése után nem növekednének, hanem csökkennének – összegezte álláspontját Szegfalvi Zsolt. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »