Rosszul járhatnak Ausztriában a magyar munkavállalók

Az osztrák szociális rendszer „bevándorlóinak” megállítása érdekében csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki erről az Österreich című lapnak beszélt.

A magyarokat is érintő javaslat kapcsán az MTI beszámolója alapján Kurz elmondta: ha valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába, vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál. Javaslata szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák.

Hírdetés

„Az Európán belüli szabad munkavállalás nagy dolog, de a hiányosságokat ellensúlyozni kell” – idézte a minisztert a Kronen Zeitung. Úgy vélte, hogy a szociális rendszer akkor működik jól, ha befizetést követően folyósítják az ellátást. Sebastian Kurz szerint az uniónak át kell engednie a szociális támogatások rendszerének szabályozását a tagállamoknak.

A Kronen Zeitung által bemutatott adatok szerint 2014 óta 105 ezerről 170 ezerre nőtt az uniós országokból érkező munkavállalók száma Ausztriában. A lap által közölt számok alapján a munkanélküliek harminc százaléka nem osztrák állampolgárságú, közülük ötvenezren uniós tagállamból érkeztek Ausztriába.

Az osztrák kormánykoalíció február végén a munkahelyteremtést és a helyi munkaerő foglalkoztatását ösztönző intézkedésről állapodott meg. Eszerint meghatározott ideig felére csökkentenék a bizonyos alkalmazottak után befizetendő költségeket. Az intézkedés célja továbbá, hogy a jövőben nem engednének be olcsó munkaerőt az országba. Az intézkedés júliustól léphet életbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »