Rosszul állnak, de nem kérnek az oltásból (Oltáshelyzet az iskolákban)

Rosszul állnak,  de nem kérnek az oltásból (Oltáshelyzet  az  iskolákban)

A címben kiemelt mondat a sepsiillyefalvi László Lukács Általános Iskola igazgatójától származik, akit arról kérdeztünk, mit tesznek azért, hogy iskolájukban elindulhasson a fizikai jelenléttel tartott oktatás, aminek – a jelenlegi szabályozás szerint – feltétele, hogy az alkalmazottak 60 százaléka be legyen oltva koronavírus ellen, miközben esetükben ez a mutató Háromszéken az egyik legalacsonyabb, alig 17,39 százalék. Komán László lapunknak azt mondta, mindenkinek a saját döntése, hogy kéri-e a védőoltást, ugyanakkor fontosnak tarja, hogy a diákok minél előbb visszatérhessenek az iskolapadba.

A háromszéki oltakozási ranglistán a barátosi, sepsiillyefalvi, bodoki, magyarhermányi általános iskola és a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola áll az utolsó öt helyen, ezekben a tanintézményekben az alkalmazottak kevesebb mint ötöde oltatta be magát koronavírus ellen. Ezeken kívül még negyvenhárom központ egységeiben alacsonyabb a munkavállalók átoltottsága 50 százaléknál. A magyar nyelvű oktatásban alacsonyabb ez a mutató, mint a román tannyelvű iskolákban, a sepsiszentgyörgyi Sportiskola, a Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Speciális Iskola, a Csipike Napközi Otthon, a Református Kollégium és a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum, valamint a kézdivásárhelyi FEG asszisztensképző kézdivásárhelyi fiókja kivételével ezen a héten nincs magyar nyelvű jelenléti oktatás Háromszéken, néhány iskolában alig öt-tíz alkalmazotton múlik, hogy jövő hétfőtől visszatérhetnek-e a diákok az iskolapadba.

Hírdetés

Háromszék legnagyobb diáklétszámú (1064 tanuló) általános iskolájában, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskolában tizenkét alkalmazottnak kellene még beoltatnia magát, hogy meglegyen a 60 százalék, ezt ellenben nem lehet erőltetni, befolyásolni, nincsenek rá törvényes eszközök, csupán a jóérzésre lehet hagyatkozni – mondta lapunk érdeklődésére Magyarósi Imola iskolaigazgató. A vonatkozó adatokat feltüntették az iskola honlapján, tudatosították a személyzet körében, hogy rajtuk múlik, mikor indulhat újra a jelenléti oktatás, de az igazgató arra is felhívta a figyelmet, a beoltottak száma, aránya tükrözi a teljes személyzet adatait, amiben benne vannak a takarítók és a karbantartók is, és körükben alacsonyabb az átoltottság, mint a pedagógusoknál és a kisegítő oktatói személyzetnél.

Mivel a sepsiillyefalvi Lukács László Általános Iskola az alkalmazottak átoltottságát tekintve a sereghajtók közé tartozik, ennek az intézménynek az igazgatóját is megkerestük. Komán László azt mondta, mindenkinek a magánügye, hogy kéri-e az oltást, kérdésünkre nem árulta el, hogy ő élt-e a lehetőséggel. A 17 százalékos átoltottságra reagálva annyit mondott, rosszul állnak, de nem kérnek az oltásból. Az illyefalvi iskola huszonhárom alkalmazottjából eddig három pedagógus és egy más kategóriájú alkalmazott oltatta be magát, ketten nemrég estek át a koronavírus-fertőzésen, ketten gondolkodnak az oltáson, a többiek határozottan elutasítják azt – közölte az igazgató. Hatvannégy iskolás tanul jelenleg távoktatásban, negyvenegy óvodásnak tartanak valamilyen foglalkozást a virtuális térben, s bár szeretnék, hogy mindannyian mihamarabb visszatérjenek a normális kerékvágásba, nem erőltetik, hagyják mentére a dogokat. Fő, hogy emiatt ne legyen konfliktus a kollégák között, mindenki döntsön a saját lelkiismerete szerint – mondta az igazgató.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »