Rosszat mondott a nőkről a professzor – Kirúgták a CERN-ből

Rosszat mondott a nőkről a professzor – Kirúgták a CERN-ből

Alessandro Strumia, a Pisai Egyetem professzora, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) vendégkutatója egy szeptemberben Genfben rendezett esélyegyenlőségi konferencián nem tett lakatot a szájára; nyíltan kifejette véleményét arról, hogy tapasztalatai szerint a nők kevésbé jártasak a fizikában férfi munkatársaikhoz képest, mégis az “esélyegyenlőség” nevében munkahelyeket követelnek maguknak sikerrel.

A esélyegyenlőségi konferencián grafikákkal, diákkal, táblázatokkal kísért előadásában Alessandro Strumia azt szemléltette, hogy a férfiak egyre inkább diszkriminációt szenvednek el a fizikai kutatások terén. Arról beszélt, hogy a nők alkalmazása nem áll egyenes arányban képzettségükkel. “A fizikát a férfiak teremtették meg és építették fel, azt nem lehet pusztán kinevezés alapján kutatni” – jelentette ki. Strumia professzor előadásában lényegében analatikával, statisztikával részletesen alátámasztott tanulmányt prezentált a nők és férfiak eltérő készségeit és eltérő alkalmasságát érintve, továbbá a STEM (technológia, mérnöki tudományok, matematika) szakokat felforgató nőpolitika hiábavalóságát kritizálva. Az előadás, a prezentáció anyaga erre a linkre kattintva érhető el.

Hírdetés

A CERN “illetékesei” vizsgálatot indítottak a professzor esélyegyenlőségi előadása ügyében. Habár az illetékességet alapvetően kétségbe vonható, mert egy esélyegyenlőségi konferencián megtartott előadáshoz és a professzor nőpolitikáról, feminizmusról alkotott véleményéhez nyilvánvalóan semmi köze a munkáltatónak. Végül a CERN vindikálta magának a jogot, hogy a professzor előadásának “nőellenességre” való hivatkozással végleg visszavonja a tudós vendégprofesszori megbízását és megszakítson vele minden kapcsolatot. Megelőzőcsapással is készültek, mert már a döntést megelőzően jó előre letiltották a professzor CERN szerverén üzemeltetett weboldalát, ami azóta is csak egy hibaüzenetet mutat.

Az CERN, Európai Nukleáris Kutatási Szervezetet 2016 óta női irányítás alatt, az olasz Fabiola Gianotti személyében és a nők egyre nagyobb foglalkoztatása érdekében tevékenykednek. Igaz, az adatok azt mutatják, hogy a nőprogramokkal együtt is csak a személyzet kevesebb mint 20 százalékát sikerült nőkkel feltölteni. Viszont  szemmel láthatóan egyes kutatók szerint már most is súlyos férfiakat érintő diszkriminációt észlelhető, és sérelmezik, hogy mindez jelentősen rontja a kutatás színvonalát is.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »