Rossz idők járnak a kárókatonákra

Rossz idők járnak a kárókatonákra

Már nem a hideg tél és a fagy a madarak legnagyobb ellensége, hanem a horgászok.

Különös felhívással élt a Sporthorgász Egyesületek Győr Moson Sopron Megyei Szövetsége, “bizonyító erejű” fotózásra buzdítják a horgászokat – írja a 24.hu.

Az utóbbi időben a Sokszínű vidék többször is írt a horgászoknak sok kárt okozó nagy kárókatonák riasztásáról és gyérítéséről. A falánk madarakat speciális engedély birtokában a horgászok sörétes puskával kilőhetik.

A kárókatonák gyérítésére évről évre engedélyt kér a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége.

Hírdetés

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szerint a falánk szárnyasok évente 5500 tonna halat rabolnak ki a vizekből, mintegy 3,3 milliárd forint kárt okozva.

Mindezek ellenére az illetékes hatóság évről évre kevesebb kormorán kilövésére ad engedélyt a szövetségnek. A tavalyi 175-ről az idei télre mindössze 100 kormorán gyérítésére kapott engedélyt a hatóságtól a megyei horgász szövetség.

Amennyiben ezt a példányszámot kilőtték, külön engedéllyel, alátámasztott indokkal – nyolc napos elbírálási határidővel – újabb példányok gyérítésére kaphatnak engedélyt. Ehhez arra van szükség, hogy a horgászok bizonyítani tudják a rengeteg bosszúságot okozó halrabló kárókatonák nagy számát, különböző vízpartokon való megjelenését.

Arra biztatják a pecásokat, hogy a pontos, beazonosítható hely megadásával és fotóval küldjék be a megfigyelt kormoráncsapatokat.

Leveleiket az [email protected] e-mail címre, vagy Facebook-oldalon Messenger-üzenetben várják.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »