Rossz hírt kapott Németország

Csökkentette idei német GDP-növekedési előrejelzését a kieli IfW gazdaságkutató intézet.

Az idei évre 2 százalékos GDP-növekedést vetít előre Németországban, szemben a korábbi előrejelzésében várt 2,5 százalékkal, az IfW gazdaságkutató. Az intézet nem változtatott 2019-es 2,3 százalékos GDP-növekedési előrejelzésén.

Az IfW lépését megelőzően már a berlini DIW, a müncheni ifo, a Halle- IWH és az esseni RWI gazdaságkutatók is csökkentették idei német GDP-növekedési kilátásait.

– emeli ki a dokumentum, hozzátéve, hogy „a lakossági jövedelem és ezzel párhuzamosan a lakossági fogyasztás növekedése a konjunkturális dinamika ismételt felpörgését vetíti előre az év második felében”.

Hírdetés

A világgazdasági konjunktúra erősödése mindemellett nagyban hozzájárul a német export növekedéséhez az IfW elemzése szerint, míg a vállalati beruházások csak mérsékelt ütemben növekednek majd.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői ugyanakkor úgy vélik, erős marad Németország gazdasági növekedése az amerikai protekcionista kereskedelempolitika jelentette fenyegetés dacára.

Az euróövezet legnagyobb gazdasága idén és jövőre is 2,1 százalékkal gyarapodhat az OECD szerint,

miközben az export mindkét évben egyaránt 4,5 százalékkal bővülhet, hiába jelent fenyegetést a kereskedelmi akadályok növekedése és Donald Trump amerikai elnök vám- és szankciós politikája.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »