Rossz hír: mérgezőbb a tenger, mint bárki gondolta volna

És persze azért mérgező a tenger, mert az ember azzá tette: a benne lebegő mikroszkopikus műanyagrészecskékről kiderült, hogy méregtartalmuk háromszor-négyszer akkora, mint a környezetükben lévő üledéké. A műanyagok különböző forrásokból, egyebek mellett kozmetikai termékekből származnak, amelyeket a vizek tisztításakor nem lehet kiszűrni.

Az eddig véltnél sokkal nagyobb a tengerekben úszó műanyag mikrorészecskék méreganyag-koncentrációja – mutatta ki hamburgi kutatók vizsgálata.

A mikroszkopikus méretű műanyagrészecskék méregtartalma háromszor-négyszer nagyobb, mint a környezetükben lévő üledéké – közölték a Hamburgi Alkalmazott Tudományok Főiskolájának (HAW) kutatói.

Mint elmondták, csupán kétszeres méregtartalomra számítottak. A mikrorészecskék “mágnesessége” már régóta ismert jelenség. Miközben a műanyagok – többek között a polietilén vagy a szilikon – a vízben egyre kisebb részekre esnek szét, nagyon veszélyes környezeti mérgek, mint a poliklórozott bifenilek (PCB) vagy a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) rakódnak le a felületükön.

A megfertőződött műanyagrészecskék lesüllyednek az üledékbe, ami azért veszélyes, mert a halak és a csigák megeszik őket, így bekerülnek az emberi táplálékláncba is.

Hírdetés

A műanyagok különböző forrásokból, egyebek mellett kozmetikai termékekből származnak, amelyeket a vizek tisztításakor nem lehet kiszűrni. Mikrorészecskék kialakulhatnak úgy is, hogy a nagyobb műanyagdarabok környezeti hatásra elaprózódnak.

“A tengerekben úszó műanyag egy része a felszínen vagy a vízben található, de hetven százaléka lemerül az üledékrétegbe” – mondta el Frank Schweikert, az Aldebaran kutatóhajó vezető szakértője.

A kutatócsoport a vizsgálathoz 2015-ben gyűjtött mintákat a kutatóhajóval Észak-Németország part menti vizeiben és folyóiban. Gesine Witt környezetvédelmi vegyész vezetésével a tudósok saját fejlesztésű szemétgyűjtőket helyeztek ki a mérési pontoknál, majd három hónappal később begyűjtötték őket.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Veszélyezteti a spanyol tengerpartokat a klímaváltozásGleccserarchívumot készít egy nemzetközi kutatócsoportTudja-e, hogy miért vörös az azúrkék Vörös-tenger?Rovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, kutatás, tengerek, szennyezés, környezetszennyezés, múanyagok, üledékForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »