Rossz ajtón kopogtatnak: tízezrek tüntettek Georgiában az ország európai uniós integrációjáért

Tízezrek tüntettek vasárnap Georgia fővárosában, Tbilisziben az ország európai uniós integrációjáért alig egy héttel az október 26-ra kitűzött parlamenti választás előtt.

A "Georgia az Európai Uniót választja" jelszóval megrendezett megmozdulás résztvevői a georgiai főváros különböző pontjairól indultak, majd a központi Szabadság téren gyűltek össze. A tüntetők uniós és georgiai zászlókat lengettek és az Európai Unió himnuszát játszották. "Az Európai Unióhoz akarunk csatlakozni, mostani kormányunk azonban nem segít ebben" – mondta az akció egyik résztvevője.

A tiltakozást, amelyen ellenzéki pártok zászlajait is látni lehetett, több civilszervezet szervezte. Jelen volt Szalome Zurabisvili georgiai államfő is.

Hírdetés

Georgiában október 26-án, szombaton parlamenti választások lesznek, amelyeket sokan döntőnek tartanak az ország jövőjét illetően.

Georgia 2023 decemberében tagjelölti státuszba került, az EU azonban az ország mostani vezetését Nyugat-ellenes politikával vádolja (javarészt az LMBTQ-lobbi megregulázása miatt – a szerk.) és befagyasztotta ezt a folyamatot.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »