Roosevelt: nem fogadjuk el az első világháború után megteremtett világot sem, amely elhintette a hidegháború magvait – rövid lapszemle

Igazságot Magyarországnak! Érdemes tanulmányozni a térképet, főleg az elrabolt területek arányai miatt

Mohi Csaba külpolitikai szakértő szerint Trianont az Egyesült Államok soha nem ismerte el, a diktátum aláírását Wilson amerikai elnök megtagadta, döntéseit az amerikaiak igazságtalannak és veszedelmesnek tekintették. Ráadásul a világháborút a győztesek elvesztették.

1918 után a döntéseket Európa feje fölött hozták. Harold Nicholson, a brit tárgyalódelegáció tagja írja Béketeremtés című könyvében: Abban bízva jöttünk Párizsba, hogy egy új igazságos európai rendet hozzunk létre, és azzal a meggyőződéssel távoztunk, hogy csupán alaposan összegubancoltuk a régit.

Hírdetés

Henry Kissinger szerint „ha a győzteseket Varsaillesben és Trianonban ugyan az a bölcsesség hajtotta volna, mint Waterloo Győzőit a bécsi békében, akkor minden bizonnyal sohasem tör ki a második világháború”.

Roosevelt 1941. május 27-i üzenetében azt mondta: nem fogunk elfogadni egy Hitler által utalt világot, ezért belépünk a háborúba, de nem fogadjuk el az első világháború után megteremtett világot sem, amely elhintette a hidegháború magvait.

A közelmúltban Angela Merkel német és Matteo Renzi olasz kormányfő is hangsúlyozta, ha az ukrán válság békés rendezését – ideértve Kárpátalját is! – kizárólag a regionalizálás és a területi autonómia biztosíthatja. A színfalak mögött óriási erők működnek, amelyek adott esetben a mi megoldatlan problémáink rendezését is segíthetik.

Magyar Hírlap


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »