Róna Péter: Otthon kell maradnunk

A neoliberális világ elpusztította az erkölcsös ember eszményét, a helyére benyomuló, cinikus jobboldal pedig indentitásneurózisban szenved – mondta előadásában csütörtök este Róna Péter. Az egyebek között az Oxfordi Egyetemen is tanító közgazdász az LMP gazdaságpolitikai műhelyében tartott előadást, s aggasztó képet festett korunk Magyarországáról, Európáról és a nyugati társadalomról.

– A baloldal teljesen elveszítette mondanivalóját – kezdte előadását Róna Péter, aki szerint ennek hátterében a racionalitást középpontba állító, szélsőségesen materialista világ létrejötte áll. Azáltal ugyanis, hogy mindent a matematika határoz meg, a futószalag mellett álló, funkcionális számsorokká vált dolgozó emberek többsége elveszítette identitását. – Ez a brexit üzenete. Az, hogy az emberek nem kérnek ebből a lelketlen világból – folytatta. A közgazdász szerint a baloldal, s különösen az olyan neoliberális, kapitalista gondolkodást képviselő politikusok, mint a volt brit miniszterelnök Tony Blair vagy Gyurcsány Ferenc nem foglalkoztak az identitás kérdésével.

– Ezt a hiányt ragadta meg a jobboldal – folytatta Róna, szerinte azonban az Orbán Viktor politikai családjába tartozók mély cinizmussal használják ki a helyzetet. A jobboldal ugyanis a nemzeti identitás máza alatt szélsőséges neoliberális gazdaságpolitikát folytat. – Kapzsi, harácsoló, hazug, aljas és uszító viselkedés ez – jelentette ki a Fidesz politikáját jellemezve. A közgazdász szerint ez az októberben esedékes kvótanépszavazást megelőző, gyűlölködő plakátkampányban is megjelenik.

– Miféle keresztény ország az, amely azt üzeni a világ összes szerencsétlenének: ide ne gyertek? – tette fel a kérdést Róna. A professzor szerint ez a viselkedés a magyarságra nézve is kártékony. Abból a materialista, érdekek alapján rendeződő gondolkodásra utal ugyanis, amit éppen a neoliberális világ teremtett meg. – Emberi szeretetből nem csinálunk semmit – tette hozzá. Szerinte ugyanis a központi kérdés nem az, hogyan osszuk újra a javakat, hanem hogy hogyan építhetünk olyan társadalmat, amelynek tagjai szem előtt tartják a közösség érdekeit. Kérdésre válaszolva Róna Péter elmondta: az erkölcstelenség a magyar gazdaságra is rossz hatással van. Amennyiben a társadalom erkölcstelenné válik, a nemzet alkotóereje zsugorodni kezd.

– Az október másodikai népszavazáskor otthon kell maradnunk – vonta le a következtetést a professzor, szerinte ugyanis a kvótaszavazással nemcsak a kérdésre adunk választ, de a referendumot övező, gyűlöletkeltő, uszító kampányra is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »