Romlik a járványhelyzet Komáromban, de a kórház még tartja magát

Romlik a járványhelyzet Komáromban, de a kórház még tartja magát

A koronavírus-járvány 3. hulláma a Komáromi járásban is a pozitív esetek számának növekedésében mutatkozik meg. Mivel a régió lakosainak Covid-19 elleni vakcinával való beoltottsága már aránylag nagy mértékű, ezért a súlyosabb esetek száma még alacsony, de továbbra is fontos az elővigyázatosság – figyelmeztetnek a komáromi kórház vezetői.

,,Jelenleg 7 Covid-os páciensünk van, miközben az egyikük megbetegedése sem súlyos lefolyású, nem szorulnak gépi lélegeztetésre. További 5 páciens pedig fertőzésgyanús, még várunk a Covid-tesztjük eredményére. Leszögezhető, hogy az újabb hullám során is rendelkezünk a szükséges elkülönített ágyakkal, valamint a kellő személyi és műszaki feltételekkel, és természetesen elegendő védőeszközzel“ – tájékoztatott Filkó Gabriella doktornő, a komáromi kórház igazgató-helyettese.

A Covid-kórteremben összesen 30 oxigénellátással rendelkező ágyat tartanak fenn a koronavírusos betegeknek, 3 további ágyon pedig biztosítják a gépi lélegeztetést. Ez előrelépést jelent, hiszen ez előző járványhullám idején ott csak 12 oxigénnel ellátott és 1 olyan ágyuk volt, amelyen lehetővé vált a gépi lélegeztetés.

,,Mindenkit ezúton is arra kérünk, hogy viszonyuljanak felelősségteljesen a saját egészségükhöz, és megfelelőképpen használják a személyes védőeszközöket – ahol szükséges, fedjék el reszpirátorral vagy legalább arcmaszkkal az orrukat és a szájukat, s továbbra is alaposan fertőtlenítsék a kezüket. Bízunk abban, hogy közösen az újabb járványhullámnak is az urai leszünk“ – fogalmazott Filkó doktornő.

Újabban ismét tilos a kórházi betegek látogatása, miközben további korlátozásokat még nem vezettek be, s a korábban betervezett műtéteket is elvégzik. A mobil mintavételi ponton munkanapokon 7-15, hétvégeken pedig 7,30-11,30 óra között tesztelik a lakosokat.

Szeptember óta hetente egyre nő az antigénes tesztelés iránt érdeklődők száma. Múlt héten naponta hozzávetőleg 250 személy mintavételét végeztük, miközben a pozitív esetek számának növekedésével szembesültünk. Például az előző 4 nap alatt 22 pozitív eset derült ki“

– magyarázta az igazgató-helyettes.

Hírdetés

Azt is megtudtuk, hogy augusztus 16-31. között naponta átlagosan 82-100 főt teszteltek, s az idő alatt csupán 3 pozitív eset derült ki. A szeptember 2-15. között naponta tesztelt 100-150 személy közül 2 hét alatt 10 pozitív esettel szembesültek, szeptember 16-30. között pedig ugyanennyi idő alatt, napi 150-200 lakos mintavétele során 15 esetben lett pozitív a teszteredmény.

,,Ha valakinél jelentkeznek a légzőszervi fertőzések tünetei, először a körzeti orvosával telefonon át lépjen kapcsolatba, s legalább antigénes teszten vegyen részt. Ha pedig annak negatív az eredménye, de a páciens állapota mégsem javul, akkor kérje a PCR mintavételt a www.covidforms.nczisk.sk oldalon“ – tanácsolta.

A szakember az oltakozás folyamatos lehetőségére is felhívta a figyelmet: a kórházi oltóközpont munkanapokon 7:15-13:15 óra között tart nyitva, s ez idő tájt napi 50 lakost tudnak beoltani.

,,A 18 évnél idősebb ügyfeleink választhatnak a kétadagos Pfizer/Biontech- (amelyet hétfőn, szerdán és pénteken szúrunk be) és az egyadagos Johnson& Johnson – vakcina közül (az utóbbit kedden és csütörtökön adjuk be nekik). Bár az előre be nem regisztrált érdeklődőket is beoltjuk, mégis ideálisabb a http://vakcinacia.nczisk.sk. oldalon át előre bejelentkezni az oltásra. Ez a fenntartónk, az AGEL Rt. https://portal.agel.sk/ex-page-two?tagTrg=ten-in-kn&step=1&exam_type=notCovid oldalán is megtehető. Továbbá közvetlenül az oltóközpontunkban konkrét napra és időpontra ingyenesen be lehet jelentkezni“ – egészítette ki az elmondottakat Filkó direktor-helyettes.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere szintén az enyhén növekvő pozitív esetszámra hívta fel a polgárok figyelmét:

Semmiképen nem szeretnénk pánikot kelteni, hanem tényszerűen akarunk tájékoztatni, és felhívni az emberek figyelmét: legyenek óvatosabbak, hogy ne kerüljön sor további szigorításokra. Engem a kórház igazgatóságáról arról tájékoztattak, hogy e napokban a Komáromi járásban Madaron és Csallóközaranyoson volt több pozitív eset, de már más településeken is megjelent a koronavírus“.

A Covid-19 elleni oltás 3. adagjának beadása majd az egészségügyi minisztérium iránymutatásában meghatározott prioritások szerint folyik, s erről a lehetőségről a lakosokat az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) sms-ben fogja értesíteni. Ha majd az ismert eVakcinácia rendszeren keresztül a komáromi kórházba is be lehet jelentkezni a 3. oltásra, arról az illetékesek a média segítségével is tájékoztatják az érdeklődőket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »