Romániának is jut az amerikai páncélos dandárból

Romániának is jut az amerikai páncélos dandárból

Az Egyesült Államok egy páncélos dandárt telepít Kelet-Európába – jelentette be szerdán az amerikai haderő európai főparancsnoksága. Minden bizonnyal Romániába is kerülnek szárazföldi egységek.

A főparancsnokság MTI által idézett közleményében nem nevezett meg célországot, de indoklásként megjegyezte, a döntés az „orosz agresszió miatt aggódó” kelet-európai szövetségesek megnyugtatását szolgálja.

A dandár telepítésére 2017 februárjától kerül sor. Az új egység kilenc havonta cserélődik, s minden alkalommal modernebb felszereléssel érkezik majd. A közlemény hangsúlyozza: az Egyesült Államok és szövetségesei hatékonyabb amerikai haderőt szeretnének Európában.

Hírdetés

Mihnea Motoc román védelmi miniszter egyébként február végén arról beszélt, hogy az Egyesült Államok 2017-től mintegy ezer katonát fog állomásoztatni Romániában a kelet-európai országok védelmét szolgáló program keretében. A tárcavezető az Europa FM rádiócsatornának nyilatkozva elmondta, a kontinensre küldendő három amerikai dandárt alkotó zászlóalj katonái folyamatosan cserélődnek majd.

A román szakminiszter annak kapcsán beszélt erről, hogy a Pentagon februárban bejelentette: az orosz fenyegetés miatt a négyszeresére, 3,4 milliárd dollárra növelné az európai egységeire és a kiképzésre szánt jövő évi költségvetését. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter akkoriban elmondta: azért van szükség az emelésre, mert Washington szeretné felgyorsítani erőfeszítéseit Oroszország „elrettentésére”.

Romániában jelenleg a Fekete-tenger parti Mihail Kogălniceanu légibázison, valamint a tavaly decemberben működőképessé vált rakétavédelmi rendszernek otthont adó deveselui támaszponton teljesítenek szolgálatot amerikai katonák.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »