Romániai romák százai próbálnak Mexikóból átjutni az Egyesült Államokba

Romániai romák százai próbálnak Mexikóból átjutni az Egyesült Államokba

Az elmúlt hetekben több száz roma etnikumú román állampolgár jutott be illegálisan az Egyesült Államokba a mexikói határon keresztül – írja a Reuters.

A mexikói és texasi határt képező Rio Grande folyón közlekedő tutajokon naponta átkelő több száz közép-amerikai menekült közül több tucatnyian tűntek ki az elmúlt napokban. Általában magasabbak voltak, és néhányuk szoknyát, elegáns cipőt, mások edzőruhát viseltek, míg a többi bevándorlón a szokásos póló, nadrág és farmer volt.

A folyó közelében szúrták ki őket az amerikai határőrök, akik spanyolul próbáltak velük beszélni, azonban kiderült, hogy az Egyesült Államokba bejutni szerető menekültek nem beszélik a nyelvet. Végül angolul sikerült kommunikálni velük, és kiderült, hogy Romániából származó romákról van szó – számolt be az esetről a Reuters fotósa, aki lencsevégre kapta őket.

Hírdetés

Az elmúlt hetekben rengeteg romániai roma lépte át a Texas déli részén az USA-Mexikó határt menedékkérés céljából. A Reuters riporterei látták, hogy a menekültek nagy csoportjai májusban többször is tutajokon keltek át a Rio Granden. A Reuters által megszólaltatott romák elmondták, hogy a rasszizmus elől menekülnek el Romániából, és menedékjogot akarnak kérni az Egyesült Államokban.

A romák turistaként utaznak a latin-amerikai országba, ehhez nincs szükségük vízumra. Mexikóból embercsempészek segítségével jutnak át az Egyesült Államokba, ahol menedékjogot kérnek, arra hivatkozva, hogy Romániában hátrányos megkülönböztetés éri őket.

A zömében közép-amerikai menedékkérők első csoportja már átlépte a mexikói–amerikai határt és Kaliforniában vannak. Az elmúlt nyolc hónapban több mint 2200 román állampolgárt vettek őrizetbe az amerikai hatóságok, miután illegálisan átkeltek a Rio Grandén. (Reuters)

Fotó: Nick Ut/ Getty Images


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »