Romániai kórháztüzek kronológiája: 14 tûzeset egy évtized alatt

Romániai kórháztüzek kronológiája: 14 tûzeset egy évtized alatt

Az Agerpres gyűjtötte össze az elmúlt gyűjtötte össze az elmúlt évtized jelentős kórháztüzeit. Összegzés a giuleşti-i szülészeten történt robbanástól a Matei Balș Intézetben történt tűzig.

1. 2010. március 16. – 7 gyerek és 15 egészégügyi dolgozót evakuáltak Drobeta-Turnu Severin megyei kórházának gyerekosztályáról tűz miatt, ami gyerekosztály ügyeletes szobályában keletkezett. Mind a gyerekeket, mind a személyzetet szén-dioxid-mérgezés veszélye fenyegette.

2. 2010. május 9. – Slatinán kigyulladt egy állati gyógyszereket tartalmazó raktár, és a lángok átterjedtek a közeli házra is. A tűzoltóság 40 percig oltotta a tüzet, aminek szerencsére nem volt áldozata.

3. 2010. augusztus 16. – A bukaresti Panait Sârbu kórházhoz tartozó giuleşti-i szülészetén kiütött tűz volt talán a legsúlyosabb romániai kórháztűz. Összesen öt újszülött halálát és hat csecsemő súlyos sérülését okozta az intenzíven történ robbanás. Összesen 53 csecsemőt és 60 anyát kellett kimenekíteni akkor.

4. 2013. november 18. – A bukaresti Floreasca Kórházban ütött ki tűz, amikor kigyulladt a biztosítéktábla. A tüzet még az előtt eloltották, hogy a tűzoltók kiérkeztek volna, valószínűleg egy rövidzárlat okozta.

5. 2014. február 15. – A botoșani Mavromati Megyei Sürgősségi Kórház sebészeti osztályán ütött ki tűz.

6. 2015. április 3. – A szatmárnémeti Régi Kórház alagsorában ütött ki tűz, ahol a pszichiátrián egy beteg felgyűjtotta a matracot.

Hírdetés

7. 2015. június 7. – A Nagybányai Megyei Kórház első emeletén keletkezett tűz, aminek valószínűleg egy, a felsőbb emeletekről kidobott égő cigaretta lehetett az oka. A tűzesetben nem sérült meg senki, a betegeket sem kellett evakuálni.

8. 2015. november 19 – Jelentősebb tűz volt a Hunyad megyei Piski város kórházában. 50 embert kellett kimenekíteni az eset miatt.

9. 2018. március 10 – A Gyulafehérvári Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályának egy teremben ütött ki tűz. Két személy volt a teremben, az egyik még a tűz kirobbanása előtt meghalt. A termet nem kellett evakuálni, de az oltósban részt vevő egyik nővér első és másod fokú égési sérüléskét szenvedett, testének 20 százaléka károsodott, míg egy másik asszisztens füstmérgezést kapott.

10. 2018. április 11. – Hatalmas tűz volt a iasi Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének hatodik emeletén. 18 beteget kellett evakuálni, egy személy meghalt. A tűz mintegy 500 négyzetméteres területet érintett, az oltásban összesen 62 tűzoltó és 8 tűzoltóautó vett rész. A tüzet a kitörése után 6 órával sikerült csak eloltani. Állítólag a régi elektromos berendezés túlmelegedése okozta a bajt.

11.2020. november 14. – 10 ember meghalt a Piatra Neamț-i Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztály keletkezett tűzben. Az osztályon dolgozó ügyeletes orvos testfelületének mintegy 80 százaléka szenvedett másod és harmad fokozatú égési sérüléseket. A tüzet egy nem engedélyezett átalakítás után bekövetkező rövidzárlat okozhatta.

12. 2020. december 25. – A Iaşi-i Socola Pszichiátrián kiütött tűzben egy férfi halt meg.

13. 2021. január 2. – A Neamţ megyei Románvásár Kórház pszichiátriáján ütött ki tűz. Két beteg és két egészségügyi dolgozó szenvedett enyhe szénmonoxid mérgezést. A esethez közel 50 tűzoltó érkezett ki, aki nem csak az oltásban, hanem a beteg evakuálása érdekében is.

14. 2021. január 5. – A Temes megyei Gátalja kórházának pszichiátriáján ütött ki tűz. A megyei katasztrófavédelem szerint egy matrac gyulladt ki az egyik teremben, ahonnan két személyt evakuáltak. Sem ők, sem az egészségügyi személyzet nem szenvedtek sérülést. (rfi/agerpres)

fotó: Facebook/Exploziv TV Neamt


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »