Románia nem engedte be légterébe az orosz miniszterelnök-helyettes gépét

Románia nem engedte be légterébe az orosz miniszterelnök-helyettes gépét

BUKAREST. Románia nem engedte be légterébe azt a Moszkva-Chisinau útvonalon közlekedõ repülõgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes utazott – erõsítette meg a román hírügynökségek értesülését a bukaresti külügyminisztérium pénteken. Rogozin késõbb úgy nyilatkozott az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy a román és a magyar hatóságok is megtagadták repülõgépétõl a légtérhasználatot.

Bukarest arra hivatkozott, hogy az Európai Unió 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását.   

Az Európai Unió szankciós listáján szereplõ Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével – Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország érintésével – utazott a Moldovai Köztársaság fõvárosa felé. A repülõnek azért kellett kerülnie, mert Ukrajna semmilyen orosz gépet nem enged át légterén.   

Az orosz miniszterelnök-helyettes Chisinauból Transznisztriába – Moldova orosz többségû szakadár Dnyeszteren-túli területére – utazott volna tovább, hogy részt vegyen az orosz békefenntartók ottani beavatkozásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseken.   

Amikor Románia megtagadta a légtérhasználatot, a gép visszafordult. A FlightRadar24.com portál szerint a repülõgép Minszkben szállt le. Rogozin az utasok, köztük nõk és gyerekek életének veszélyeztetésével vádolta Bukarestet. "Minszkig volt elég az üzemanyagunk. Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek" – idézte Rogozin román hatóságoknak szóló Twitter-bejegyzését a román Mediafax hírügynökség.   

Hírdetés

Az orosz kormányfõ-helyettes nem elõször fenyegette meg Romániát. Három éve történt már egy hasonló eset, amikor a Dnyeszter-menti szakadár területre látogató Rogozin gépének Románia nem adott légtérhasználati engedélyt. Akkor Rogozin azt írta egy Twitter-üzenetben, hogy legközelebb egy TU-160-as típusú hadászati bombázóval érkezik.

Rogozin az Interfax orosz hírügynökségnek késõbb úgy nyilatkozott, hogy a román mellett a magyar hatóságok is megtagadták, hogy a repülõgépe áthaladjon az ország légterén, illetve – tekintettel a gépen lévõ üzemanyag mennnyiségére – leszálljon Budapesten.

Az orosz békefenntartók jelenlétének 25. évfordulója Moszkva és Chisinau között, illetve a chisinaui európai irányultságú kormány és az oroszbarát elnök között is feszültséget szított, miután a moldovai határõrség nem engedett be az országba több, az ünnepségekre érkezõ orosz elõadómûvészt és politikust. Igor Dodon moldovai elnök "provokációnak" minõsítette saját kormánya eljárását, és egy orosz nyelvû Facebook-bejegyzésben kilátásba helyezte, hogy "eljön majd a felelõsségre vonás ideje". 

Az orosz többségû, a Dnyeszter folyótól keletre fekvõ terület 1990-ben vált ki a többségében román nyelvû Moldovai Köztársaságból, és 1992-ben 15 ezer halottat követelõ háborút is vívott vele. Az úgynevezett Dnyeszter-menti Köztársaságban – amelynek önállóságát egyetlen ország sem ismeri el – azóta is orosz csapatok állomásoznak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »