Románia lett Európa Katarja – a nap hírei

Románia lett Európa Katarja – a nap hírei

Magyarországon erősödő gazdasági növekedést, csökkenő inflációt vár a Nemzetközi Valutaalap – mondta a pénzügyminiszter. Az ukrán elnök szerint Oroszország napokon belül harcba küldi az észak-koreai katonai egységeket.

Magyarországon erősödő gazdasági növekedést, csökkenő inflációt és tartósan alacsony munkanélküliséget vár a Nemzetközi Valutaalap – jelentette ki a pénzügyminiszter, miután részt vett az IMF és a Világbank éves közgyűlésén Washingtonban. Varga Mihály ismertette: az IMF legfrissebb globális gazdasági előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2,9 százalékkal növekedhet jövőre, amely az 5. legjobb eredmény a 27 uniós tagállam között.

Szeptemberben 4 millió 699 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ez 32 ezerrel alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliségi ráta váratlanul nőtt 4,5 százalékra. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a változásban jelentős szerepe van annak, hogy tavaly szeptemberben a foglalkoztatottság szintje kiemelkedő volt.

Hétfőn indul az újabb nemzeti konzultáció. A miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban azt mondta: ezúttal főként gazdasági témákról kérdezi a kormány az embereket. A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte: néhány milliárdba kerül majd az adófizetőknek a legújabb konzultáció.

Januárban újabb mintegy 40 kastélyt hirdet meg privatizációra az állam. Lázár János, építési és közlekedési miniszter Békéscsabán arról beszélt, hogy a privatizációs programra jelentkező önkormányzatoknak olyan tőkeerős cégekkel kell versenyezniük, mint a Mol, az OTP, a Richter, a Magyar Bankholding vagy a 4iG.

A jogszabályok betartására és a SZÉP-kártya elfogadására kérte a Booking.com-ot a nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető hivatalában fogadta a cég Közép- és Kelet-Európai régió kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjét. A Booking.com Magyarországon is az egyik legnagyobb online szállásközvetítő platform, amely jelenleg több mint 22 ezer magyarországi szolgáltatót jelenít meg a felületén.

Az orosz mellett francia fűtőanyagot is használ a Paksi Atomerőmű 2027-től a Framatome-mal között megállapodás értelmében. Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója kiemelte, hogy a mai megállapodással a már végrehajtott üzemidő-hosszabbítás időtartamán túlnyúló első beszállítói szerződés jött létre.

Hírdetés

28 üzemeltető pályázna a vidéki e-töltőállomások létesítését támogató program 28 milliárd forintjára. Az Energiaügyi Minisztérium november 6-án induló pályázatával ösztönzi a hazai elektromos töltőhálózat bővítését. A támogatást igénylőknek legalább egy e-töltőállomás létesítését kell vállalniuk a ma még kevésbé ellátott járásokban.

Feltételekkel támogatná a 2036-os vagy egy későbbi budapesti olimpia és paralimpia megrendezését a főpolgármester, aki elengedhetetlennek tart egy budapesti népszavazást az ügyben. Karácsony Gergely háromszereplősnek tartja a kérdést, mert a főváros és az olimpiai család esetleges együttműködése mellett a kormánnyal is meg kell állapodni a garanciákról. Az InfoRádiónak azt is megerősítette, hogy a jövő heti Fővárosi Közgyűlésen előterjeszti a Magyar Olimpiai Bizottság partnerségre tett javaslatát.

Magyarország elkötelezett támogatója Bosznia-Hercegovina európai integrációjának, ami fontos az ország és a régió fejlődése szempontjából is – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a föderáció miniszterelnökével tartott találkozón. Szijjártó Péter kiemelte: a jelenlegi nehéz időszakban még inkább felértékelődik a Nyugat-Balkán stabilitása.

Szerbia közel áll az uniós tagsághoz – erősítette meg Belgrádban az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen a szerb elnökkel tartott tárgyalás után azt hangsúlyozta: a nyugat-balkáni térség gazdaságát közelíteni kell az uniós gazdasághoz, és a térség piacát integrálni kell az uniós piacba. Aleksandar Vucic szerb elnök elismerte, hogy reformintézkedésekre van szükség a jogállamiság, kifejezetten az igazságszolgáltatás területén.

Az ukrán elnök szerint Oroszország napokon belül harcba küldi az észak-koreai katonai egységeket. Volodimir Zelenszkij közösségi oldalán hozzátette: az ukrán hírszerzés értesülései szerint Oroszország október 27-28-án küldi harcba az észak-koreai katonákat. A phenjani külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg a bevetésről szóló híreket, de azt közölte: Oroszország ilyen jellegű katonai támogatása összhangban lenne a nemzetközi joggal.

Románia volt a második negyedévben az Európai Unió legnagyobb gáztermelője – derül ki a brüsszeli jelentésből. Román gazdasági portálok arra hívják fel a figyelmet, hogy erre korábban nem volt példa. A korábbi piacvezető Hollandia kitermelése 17 százalékkal csökkent. A kitermelés öt tagállamban nőtt éves összevetésben, köztük Magyarországon, 12 százalékkal.

Másodikként a világon tartós nukleáris hulladéktárolót épít Svédország. A környezetvédelmi bíróság csütörtökön engedélyezte a létesítmény létrehozását a Stockholmtól mintegy 130 kilométerre északra fekvő Fonsmarkban. Az engedély 12 ezer tonna nukleáris hulladékot tartalmazó 6 ezer kazetta föld alatti tárolására vonatkozik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »