Románia kivár (Ukrán gabonaimport)

Románia kivár (Ukrán gabonaimport)

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint Románia csak akkor hosszabbítja meg egyoldalúan az ukrán mezőgazdasági termékek szeptember 15-én lejárt behozatali korlátozásait, ha ígéretei ellenére az ukrán fél újra próbálná indítani a Romániába irányuló exportot.

A kormányfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői ülése után arról tájékoztatta az újságírókat, hogy péntek óta – amikor az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat – egyetlen szállítmány gabona sem érkezett a román vámhatósághoz behozatali igényléssel Ukrajnából. Mint mondta: nem azért, mert ő megtiltotta volna, hanem azért, mert erről előzetesen nem hivatalos megállapodásra (Gentlemen’s agreement) jutott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel. Megerősítette: az ukrán fél hétfőre ígérte, hogy tervezetet dolgoz ki az uniós tagállamokba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport „nagyon szigorú” ellenőrzéséről és egy új engedélyezési rendszerről – Bukarest jelenleg erre vár.

Hírdetés

Abban az esetben, ha ukrán részről mégis érkezik Romániába irányuló exportigény, Ciolacu szerint a mezőgazdasági és a gazdasági miniszter közös rendelettel fogja 30 napra meghosszabbítani Románia területén a négy mezőgazdasági termékkategóriára vonatkozó behozatali korlátozást, „amíg tisztázódik a helyzet”.

Ciolcau kitért a Románián áthaladó ukrán gabonatranzitra is. Mint mondta: azt kérte ukrán hivatali partnerétől, hogy nagyobb mértékben használják a vasúti és vízi szállítási kapacitást is, mivel jelenleg a romániai tranzit 90 százalékát közúton bonyolítják le. Rámutatott: Románia vállalta ugyan, hogy a havi kétmillióról négymillió tonnára növeli a területén áthaladó ukrán gabonatranzit mennyiségét, de ezt kizárólag a közúti szállításra alapozva nem lehet elérni.

Eközben a bolgár termelők hétfőn egy országos tiltakozó akció keretében több mint 40 főutat és határátkelőt zártak le, köztük a romániai határátkelőt a Duna-hídnál, valamint a Duna-hídhoz vezető utakat. A Kardamból a román határra vezető utat csak a nehézforgalom előtt zárták le. A Bulgáriai Gazdák Szövetsége többek között azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy egyoldalúan tiltsa be az ukrán gabona behozatalát, a tilalmat terjessze ki a gyümölcsre, zöldségre, húsra, tejre és mézre is, a mezőgazdasági termelőknek pedig szeptember 30-ig fizessék ki az ukrajnai háború okozta veszteségekért járó kártérítés teljes összegét.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »