Románia egyesül Moldáviával? Megengedhetünk magunknak egy agresszív szomszédot?

NIF: Eddig az volt a terjengő politikai szlogen, hogyha Moldávia jön, Erdély megy!!! A magyar diplomácia, egyeztetve az orosszal, mindenképpen keresztbe kell tegyen ennek az egyesülési folyamatnak. Az egyesülés kikényszerítése tipikus példája a balkáni megoldásoknak: szétlopatják a román-egyesülés-barát kormánnyal a pénzt, csőd szélére viszik az államot, s utána megoldásként ajánlják, hogy az egyesülés megoldja ezt a problémát. Mintha Románia egy gazdag ország lenne és nem saját maga is a csőd szélén tántorogna. De a román diplomácia, amely nyilvánvalóan expanziós politikát követ, el tudja adni ezt az elképzelhetetlen örült ötletet Brüsszelben!A román agresszív expanziós politikára csak 2 példát adunk:1. 2009 április 7.-én, miután a moldáviai választásokon oroszbarát párt nyert és alakított kormányt, a román titkosszolgalatok Chisinauban puccsot robbantottak ki. Az “őrjöngő tömeg” elfoglalta a kormány palotát és minden más állami épületet, kidobáltak iratokat, íróasztalokat, s ezeket felgyújtották. A mai napig se tudom, miként tudtak úrrá lenni a helyzeten.2009 április 7: Államcsapás Chisinauban a román titkosszolgálatok szervezésében

2. Rogozin miniszterelnök-helyettes repülőgépjének nem engedték, hogy érintse Romániát és úgy repüljön Chisinauba, ahonnan autóval ment volna Transznisztriába a népszavazási cédulákat elvinni Moszkvába. Végül a román vadászgépek eltűntek Rogozin gépje mellöl, mivel háborús fenyegetőzések hangzottak el orosz részről. De ezzel Rogozin kálváriája nem ért véget. Visszatértekor a Chisinau-i repülőtéren nem engedték a repülőgépjéhez. Órákat várakoztatták, tulajdonképpen az egész kíséretével fogoly volt. Végül elkobozták tőlük a népszavazási cédulákat. Rogozin Moszkvából üzente Romániának, hogy a következő alkalommal stratégiai bombázóval fog Chisinauba repülni a román légtéren keresztül. Romániát villámháborúban 30 perc alatt elfoglalja, melynek keretében Bukarestet porig bombázza.Az EU belemenne Románia bővítésébe?

Már európai uniós tisztviselők is komolyan mérlegelik, hogy Moldova totális csődjéből csak a volt szovjet tagköztársaság és Románia egyesülése hozhatna kiutat – írja a Napi.hu.

Egyes nyugati diplomaták és szakértők egyre inkább megkérdőjelezik a 3,5 milliós Moldova mint önálló állam létjogosultságát. Nem sokkal korábban még a sikersztori lehetőségét látták a kicsi volt szovjet tagköztársaságban, amely az európai integráció útjára lépve megállhat a saját lábán – derült ki a bne IntelliNews régiós hírportál háttérelemzéséből.

Most már kénytelenek tudomásul venni, hogy ennek éppen az ellenkezője az igaz. Moldova a működésképtelen gazdaság szimbólumává vált azt követően, hogy tavaly év közben kiderült: a nem egészen nyolcmilliárd dolláros GDP 12 százalékának megfelelő összeg, egymilliárd dollár szőrén-szálán eltűnt az ország bankrendszeréből. Ezenfelül egy pénzmosási botrány is megrázta az országot – mindkét sztoriban nyakig benne voltak az ország vezetői.

Hírdetés

A bankok kiürítése és állami feltőkésítése miatt az állami szervezetek még ma is bajlódnak a bérek kifizetésével és a kormány hamarosan abban a helyzetben találhatja magát, hogy nem lesz pénze a nyugdíjak kifizetésére és az államadósság törlesztésére. Moldova politikusai és államapparátusa láthatóan képtelen úrrá lenni a káoszon.

Ez juttatta el a nemzetközi megfigyelők és tanácsadók egy részét ahhoz a következtetéshez, hogy a működésképtelen önálló államot fel kellene adni, és utat kellene nyitni Moldova és Románia egyesülése előtt. Az utóbbi ország is sok sebből vérzik ugyan, de képes ezeket valamennyire legyűrni, illetve vezetése a NATO- és az EU-csatlakozás felé vezető úton hajlandó volt rendezni az ország kormányzási és gazdasági bajait – írják.

Az egyesülés persze jelentős ellenállásra találna az EU vezetésében, hiszen egy elnyomorodott népességű, bukott gazdaságú országot kellene integrálni Románián keresztül az unióba. Az elmúlt öt évben euró-számilliókat költöttek Moldova infrastruktúrájának és intézményrendszerének megreformálására – teljesen hiábavalóan.

Várhatóan Moszkva is keresztbe feküdne egy moldovai-román egyesülésnek. A kilencvenes évek elején az ország keleti, a Dnyeszter folyón túli sávja, amelyet főként oroszok laknak, Dnyeszter Menti Köztársaság néven levált Moldováról. Borítékolható, hogy az az „állam” Oroszországgal a hátában újabb területi igényekkel állna elő, ha felmerülne Moldova beolvadása déli szomszédjába.

Forrás: napi.hu, alfahir.hu, erdely.ma

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:EU, Gúnyhatáron túl, Külpolitika, Politikai elemzés Tagged: áruló románok, fasizmus Romániában, Nagyrománia, orosz-román kapcsolat, román titkosszolgálat, román vadnacionalizmus és mélybalkán


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »