Román tévés: “A magyaroknak anyanyelvük sincs, ostobák, kotródjanak haza”

Román tévés: “A magyaroknak anyanyelvük sincs, ostobák, kotródjanak haza”

Az Audiovizuális Tanács (CNA) újabb, 10 ezer (kb 2 ezer euró) lejes bírságot rótt ki műsorvezetője magyarellenes megnyilvánulása miatt a B1 Televízióra.

A CNA csütörtöki döntéséről a feljelentő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat adott hírt. A televízió Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában július 2-én Radu Banciu műsorvezető amiatt háborgott, hogy Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke differenciált érettségit kezdeményezett román nyelv és irodalomból a magyar iskolák végzettjeinek.

A műsorvezető kijelentette: Borbolynak nincs joga Hargita megye oktatásáról beszélni, hiszen nem oktatási miniszter. A magyar nyelvről azt állította, hogy az tulajdonképpen nem is létező nyelv, és hogy a magyarok az egyetlenek, akik nem tudják beszélni annak az államnak a nyelvét, amelyben élnek, mert annyira buták, hogy egyszerűen nem képesek megtanulni románul.

Hírdetés

Borboly Csabát szánalmas korcsnak nevezte, és kijelentette: aki nem ismeri a román nyelvet, annak irány haza. Oda, ahol a magyarok elképzelik, hogy a hazájuk van: Magyarországra.

A B1 TV-t – a CNA honlapján elérhető adatok értelmében – idén 15 alkalommal rótta meg a tanács, amelyből kilenc esetben (jelképes) bírságot is kiszabott a televíziózásra vonatkozó szabályok megsértése miatt. A B1 TV-re idén kirótt bírságok összértéke 110 ezer lej.

(mti)


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »