Román politológus: Johannis történelemhamisítást követett el

Román politológus: Johannis történelemhamisítást követett el

Románia és a Ceausescu-diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom történelmének meghamisításaként értékelte Vladimir Tismăneanu azt, hogy a román államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát.

Az Egyesült Államokban élő politológus, egyetemi oktató egy, a román sajtó által is átvett Facebook-bejegyzésben fejezte ki álláspontját.

„Nem tudom, mit csinált Klaus Werner Johannis fizikatanár Nagyszebenben 1989. december 16-án, de tudom, mit tett Tőkés László lelkész: nem volt hajlandó elhagyni temesvári parókiáját, amelyet rendőrök ostromoltak és szekusok – kezdi írását a politológus.

Rámutatott, hogy a különböző korú és nemzetiségű emberek ott élő láncot alkottak azzal a valószerűtlen hittel, hogy a legyőzhetetlennek és örökkévalónak látszó rendszert képesek meghaladni.

Tismăneanu szerint Temesvár akkor megmentette a románok becsületét és méltóságát, a temesvári forradalom pedig elválaszthatatlan attól, akitől „a visszanyert európaiság nevében megválasztott” Klaus Johannis visszavonta Románia csillagát.

Hírdetés

Megjegyzi: Johannis neve egyszer sem szerepel a romániai kommunista diktatúrát tanulmányozó elnöki különbizottság jelentésében, míg Tőkést három helyen is említik az ellenállók között.

„Legalább emiatt – mondjuk történelmi szemérmességből – tartózkodhatott volna ettől a kínos gesztustól. Számomra ez ugyanolyan, mint amikor Ion Iliescu 2004 novemberében elnöksége utolsó száz méterén ugyanezzel az érdemrenddel tüntette ki Corneliu Vadim Tudort (az idegengyűlöletéről elhíresült Nagy-Románia Párt elnökét) – írja Tismăneanu.

Szerinte akárhogy is próbálná magyarázni, Johannis „az egykori és mai szekusok” bosszúvágyát elégítette ki ezzel a gesztussal.

„Fogadja ezt a szöveget tiltakozásként az ország és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisítása ellen – zárja a román elnöknek címzett sorait a szerző.

A Vladimir Tismăneanu által vezetett elnöki különbizottság készítette azt a 660 oldalas átfogó jelentést a romániai kommunizmus bűneiről, amelynek alapján 2006-ban Traian Băsescu államfő a parlament plénuma előtt hivatalosan elítélte, illegitimnek és kriminálisnak nevezve a kommunista rendszert.

vhegy.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »