Román külügy a Minority SafePack-rõl: A polgári kezdeményezés eszközét nem lehet az EU hatáskörének kiterjesztésére felhasználni

Román külügy a Minority SafePack-rõl: A polgári kezdeményezés eszközét nem lehet az EU hatáskörének kiterjesztésére felhasználni

A kĂźlĂźgyminisztĂŠrium ĂŠrtĂŠkeli az eurĂłpai polgĂĄri kezdemĂŠnyezĂŠseket, amelyeknek az a szerepĂźk, hogy megerősĂ­tsĂŠk a demokrĂĄciĂĄt az EurĂłpai UniĂłban (EU), de nem tud egyetĂŠrteni azzal, hogy ezt az eszkĂśzt arra hasznĂĄljĂĄk fel, hogy ĂĄltaluk kiterjesszĂŠk az EU hatĂĄskĂśrĂŠt, amelyet alapszerződĂŠsek szabnak meg – derĂźl ki abbĂłl az ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsbĂłl, amelyet a romĂĄn kĂźlĂźgyi tĂĄrca az AGERPRES hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg keresĂŠsĂŠre fogalmazott meg a Minority SafePack kezdemĂŠnyezĂŠs kapcsĂĄn.

Az AGERPRES arra reagĂĄltatta a kĂźlĂźgyminisztĂŠriumot, hogy szeptember 24-ĂŠn az EurĂłpai UniĂł BĂ­rĂłsĂĄga elutasĂ­totta azt az ĂłvĂĄst, amelyet a romĂĄn ĂĄllam nyĂşjtott be az EurĂłpai BizottsĂĄg ellen, kĂŠrve, hogy vonjĂĄk vissza a Minority SafePack polgĂĄri kezdemĂŠnyezĂŠs bejegyzĂŠsĂŠre vonatkozĂł dĂśntĂŠst.

A kĂźlĂźgyi tĂĄrca tudomĂĄsul vette az EurĂłpai UniĂł BĂ­rĂłsĂĄga dĂśntĂŠsĂŠt a T-391/17 iktatĂłszĂĄmot viselő ĂłvĂĄssal kapcsolatban, amelyet RomĂĄnia nyĂşjtott be az EurĂłpai BizottsĂĄg ellen, abbĂłl a cĂŠlbĂłl, hogy „megakadĂĄlyozzĂĄk az EU hatĂĄskĂśreinek joghatĂłsĂĄgi kiterjesztĂŠsĂŠt a tagĂĄllamok szuverenitĂĄsĂĄval kapcsolatos kĂŠrdĂŠsekben, pĂŠldĂĄul a nemzeti kisebbsĂŠgekhez tartozĂł szemĂŠlyek jogainak vĂŠdelme terĂŠn”.

A romĂĄn kĂźlĂźgy azt is kĂśzĂślte, hogy a szĂłban forgĂł hatĂĄrozatot elemzĂŠsnek veti alĂĄ, annak megĂĄllapĂ­tĂĄsa vĂŠgett, hogy van-e mĂłd a fellebbezĂŠsre.

A Minority SafePack – EgymilliĂł alĂĄĂ­rĂĄs az eurĂłpai sokszĂ­nĹąsĂŠgĂŠrt egy 2013-as eurĂłpai polgĂĄri kezdemĂŠnyezĂŠs, melynek cĂŠlja, hogy a nemzeti, etnikai ĂŠs nyelvi kisebbsĂŠgvĂŠdelem bizonyos terĂźletei az eurĂłpai uniĂłs jog rĂŠszei legyenek.

Hírdetés

A kezdeményezést 2013. július 15-én mutatta be egy küldöttség, a bejegyzést az Európai Bizottság 2013. szeptember 13-án elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik jogalkotási hatáskörébe, azt tagállami szinten kell megvalósítani. A bizottság elismerte, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Unió egyik értéke, de hozzátette, sem az EU szerződése, sem az EU működési szerződése nem nyújt törvényes alapot a kisebbségekhez tartozó személyekkel kapcsolatos jogalkotáshoz.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 2013. november 25-én megtámadta az elutasító döntést. 2017. február 3-i ítéletében a bírói testület megsemmisítette a korábbi határozatot, majd az Európai Bizottság 2017. március 29-én kedvező döntést hozott az európai polgári kezdeményezés részleges bejegyzéséről.

Az aláírások összegyűjtése 2017. május 19-én kezdődött, a Minority SafePack honlapja szerint 1.128.385 aláírás gyűlt össze.

2017. június 28-án a román kormány az Európai Bíróságon pert indított az Európai Bizottság ellen és a Minority SafePack bejegyzését rögzítő határozat megsemmisítését kérte. Ezt a beadványt utasította el szeptember 24-én az európai igazságszolgáltató testület. (agerpres)

NyitĂłkĂŠp: Vincze LĂłrĂĄnd bemutatja a MSP-et EESC-nek.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »