Római katolikus hittantanárok szakmai találkozóját tartják Temesváron

Római katolikus hittantanárok szakmai találkozóját tartják Temesváron

Július 16. és 21. között tartják a 31. Bolyai Nyári Akadémia (BNYA) római katolikus hittantanári szekciójának foglalkozásait Temesváron. A programot megnyitó, a piarista templomban bemutatott szentmise főcelebránsa Pál József Csaba temesvári megyéspüspök volt.

A liturgián részt vett Johann Dirschl általános, Szilvágyi Zsolt pasztorális püspöki helynök, Kocsik Zoltán jelenlegi iskolaigazgató és Szabó Péter korábbi iskolaigazgató, valamint Marton Zsolt váci megyépüspök, aki Pál József Csaba felkérésére a szentbeszédet mondta.

Beszéde középpontjában az állt, hogy a katekéta lelkében égő tűz képes a rábízottak lelkét is lángra lobbantani.

A szentmisén a vendéglátó püspök, majd a szentmise végén a temesvári főszervező Kocsik Zoltán, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója köszöntötte a vendégeket.

A nyitóünnepség Halász Ferenc, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos alelnökének és partiumi elnökének; Ozsváth Judit, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézete és Didaktikai Teológia Intézete oktatójának, a hittantanári szekció vezetőjének; valamint Johann Dirschl általános püspöki helynök beszédével folytatódott.

Hírdetés

A beszédeket követő rövid szünet után az egykori piarista iskolában előadások és, műhelymunka következett.

Elsőként a Szegedről érkezett Keszeli Sándor tanár, a Új Evangelizáció Pápai Tanácsán belül működő Nemzetközi Katektétikai Bizottság tagja tartott előadást a katekéták munkájához alapdokumentumként szolgáló, a közelmúltban megjelent katekétikai direktóriumról, majd Gidró Melinda csíkszentdomokosi és Portik Zsolt gyergyói tanárok a kép-, film- és hangszerkesztésre alkalmas digitális felületekkel és a felvételkészítés fortélyaival ismertették meg a résztvevőket.

A továbbképző első napja kötetlen együttléttel ért véget.

További információk és hírek a 2023-as BNYA római katolikus hittantanári szekciójához kapcsolódó tudnivalók és események hivatalos Facebook-oldalán.

Forrás és fotó: Romkat.ro/Hittan.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »