Rómában temetik el Brüsszelt?

Rómában temetik el Brüsszelt?

Önmagában intő példa az olasz kormány léte: megalakulása óta mutatott viselkedése a nemzetközi villogó vörös jelzés az európai diplomácia számára. Egészen ijesztő, ahogy a szó leghagyományosabb értelmében vett populista kormánykoalíció a rövidtávú önérdek-érvényesítést űzi.

Miről is van szó? A két kormánypárt vezetője, az Öt Csillag Mozgalom baloldali populista elnöke, a mindössze 32 éves Luigi Di Maio és a Liga jobboldali menekültellenes miniszterelnök-helyettese, Matteo Salvini három dologgal küzd: egymással, a miniszterelnökükkel és a szavazókkal. Az egymással való küzdelem azt jelenti, hogy egy átlag olasz talán észre sem vette, hogy a kampányidőszak véget ért. Folyamatosan járja a két pártelnök az országot, megállás nélkül érkeznek a demagóg üzenetek, új kampánypólók, bejelentések, fotózható pillanatok. Ennek eredményeképpen a kisebbik koalíciós partner, a Liga, Salvini karcosodó karakterével a választási eredményhez képest felzárkózott a közvélemény-kutatásokban: immár pár százalékkal vezet is a Di Maio-féle Öt Csillag előtt. Elképzelhetjük, hogyan festhetnek így a tárgyalások: a kisebbik kormánypárt bármikor bedobhatja, hogy jöjjenek az előrehozott választások, ha ebben vagy abban nem engednek neki.

Az pedig egyre világosabb, hogy a két olasz párt programja alig egyeztethető össze, hiszen azért máshonnan indultak, más rétegeket mozgatnak meg. Az egy dolog, ami biztosan közös bennük: az olasz költségvetés egyikük nagy terveit sem bírja el. Ez a csata pedig az Európai Bizottság, illetve az olasz államfő elé is eljut, amikor ősszel a költségvetési hiányról kell dönteni. Mondhatni, az lesz az igazság egyik első pillanata, mert világosan megmutatkozik, hogy mekkora kockázatot vállalnak a piacokon és az európai intézményeknél, ezáltal pedig Berlinnel szemben.

A miniszerelnök szinte láthatatlan a két pártvezérhez képest. Giuseppe Conte, az eddig ismeretlen jogászprofesszor olyan közös kompromisszum, amely egyiküket sem veszélyezteti, és főleg nem jelent kihívást hatalmi ambícióikra nézve.

Hírdetés

 

Így folyik tehát az olasz belpolitikában e három párhuzamos meccs, miközben főleg Salvini az európai és nemzetközi fronton is igyekszik kitűnni. A legutóbbi európai csúcstalálkozón – az EU állam- és kormányfőinek rendszeres összejövetelén – már komoly blokkolással fenyegetőzött, hacsak nem érvényesül az ő akarata. Ez persze része a nemzetközi politikának, csak nem ilyen módon szokták intézni, de ezek a határok mostanra kezdenek eltűnni.

A következő csúcstalálkozóhoz már előre beharangozta, hogy ha nem enyhítik az oroszokkal szembeni szankciókat, akkor „bármit el tud képzelni”. Salvini a Kremllel való barátságot egy moszkvai látogatással pecsételte meg, majd Merkel belső riválisával, a bajor Seehoferrel külön találkozót tartott.

A számunkra is érzékelhető összeomlás akkor érkezik majd el uniós szinten, amikor minden miniszterelnök Salvinihez hasonlóan érkezik a 28 tagú csúcstalálkozóra: gondoljuk csak el, ha a vasárnapi ebédnél mindenki ultimátumba adná, hogy mit hajlandó enni (és amíg az nincs kész, addig más se kapjon), akkor elég hamar megszűnne a családi összejárás. Most hasonló lejtőre került az európai konstrukció. Az alapvetően kompromisszumpolitikára épülő, a II. világháború utáni sikeres európai béke és unió éppen ettől mehet félre: ha mindenki az asztalt veri, mindenki csak a saját rövid távú, belpolitikai megfontolásokból származó érdekeit akarja érvényesíteni, az hamar zsákutcába visz minket.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »