Rómába tettek zarándoklatot a szegedi Szent Gellért Szeminárium növendékei és elöljárói

Rómába tettek zarándoklatot a szegedi Szent Gellért Szeminárium növendékei és elöljárói

A szegedi Szent Gellért Szeminárium növendékei és elöljárói május 1. és 7. között Rómába zarándokoltak. A szeminárium közössége megismerkedett az örök város ókori emlékeivel, felkeresték számos Rómában élt szent otthonát, de a legértékesebb pillanat Péter utódjával, Ferenc pápával való találkozás volt a szerdai általános kihallgatás alakalmával.

A szegedi zarándokok első nap az antik város szívét alkotó Forum Romanumot és a Collosseumot, majd az első századok ókeresztény katakombáit látogatták meg.

A Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Kovács József rektor mutatott be szentmisét, majd a bazilika mellett az ásatások által feltárt ókori temetkezési helyeket ismerhették meg.

A Rómában töltött idő egyszerre jelentette a világegyházzal való találkozást és a hitben való megerősödést, valamint kulturális és művészeti élményt nyújtott a zarándokoknak.

Ez utóbbiak egyik helyszíne a Vatikáni Múzeumok voltak, amelyek szinte befogadhatatlan gazdagságot őriznek, de ugyanilyen értékeket csodálhattak meg a bazilikákban, valamint a szakrális terekben is, ahol évezredes örökséggel és szimbólumvilággal találkozik a zarándok látogató.

A növendékek és az elöljárók a hagyományos szerdai audiencia keretében találkozhattak Ferenc pápával, aki egy rövid beszélgetésben imáiról biztosította a szegedi szemináriumot, majd egy közös kép is készülhetett az argentin pápával.

Hírdetés

A hat nap színes programjai lehetőséget adtak arra, hogy a szegedi csoport tagjai szentmisét ünnepeljenek a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, illetve a Loyolai Szent Ignác szobáiban kialakított kápolnában.

Kalazanci Szent József egykori szobája és kápolnája mellett, az I. századi római házra épített Szent Kelemen-bazilikába is ellátogattak.

Május 6-án, pénteken pedig részt vettek a Santo Stefano Rotondo-bazilikában tartott Mindszenty-emlékmisén, mely a zarándoklat egyik záróeseménye volt.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Veréb László és Tompa Szabolcs

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »