Róma szerint jó volna, ha a párizsi Louvre múzeum nem őrizgetné tovább azt a hét lopott amforát

Róma hét olyan antik amfora visszaszolgáltatását kéri Franciaországtól, amelyet jelenleg a párizsi Louvre múzeum gyűjteményében őriznek.

Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter az Olasz Testvérek párt egyik vasárnapi rendezvényén Rómában kijelentette, hogy az edényeket a maffia lopta el Ostia kikötővárosban és adta el. Az amforák az időszámítás előtti hatodik-negyedik századból származnak.

A francia állam tulajdonában lévő múzeum a Le Monde című francia napilap szerint 1982 és 1998 között vásárolta meg az amforákat, amikor kisebb figyelem irányult arra, hogyan kerültek a műtárgyak az eladók birtokába.

Hírdetés

Laurence des Cars, a Louvre jelenlegi igazgatója nemrégiben elismerte, hogy vannak "kétséges eredetű műtárgyak" a múzeum leltárában.

Az amforák a Louvre görög, római és etruszk gyűjteményében találhatók. Egyiküket, egy időszámításunk előtti V. századból származó, fekete alakos amforát mesterműnek tekintik. Egyik oldalán egy citerán játszó zenészt ábrázolnak profilból, a másikon pedig egy babérkoszorús alak hívogat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »