Roma nõt bántalmazott egy buszsofõr Zilahon, de hiába hívta az 112-t, segítség helyett megaláztatást kapott

Roma nõt bántalmazott egy buszsofõr Zilahon, de hiába hívta az 112-t, segítség helyett megaláztatást kapott

Április 25-én történt egy incidens a zilahi buszpályaudvaron, egy autóbusz sofőrje ugyanis seprűnyéllel bántalmazott egy roma nőt, aki szeretett volna a városból hazajutni Haraklányba.

A helyi sajtó akkor felkapta az esetet, de nem hittek a 25 éves Florica Moldovannak, amikor azt állította, hogy segítséget kért az 112 segélyhívón keresztül. Az esetet súlyosbítja, hogy a sofőr úgy verte meg a nőt, hogy annak karjaiban ott volt néhány hónapos kisfia is.

A Libertatea most utánajárt a történteknek, és birtokába jutott a beszélgetés, amelyet a nő a segélyhívó vonal operátorával folytatott. Ebből pedig döbbenetes résztelek derültek ki, ahelyett, hogy a vonal végén ülő nő segítőkész lett volna, többször leszidta, sőt, megalázta a hívót, mondván, hogy „úgy beszél, mint a varjak” (a román nyelvben ez egyértelmű rasszista kifejezés a cigányokra, és „hagyja már abba a cigánykodást”. A roma nő hiába próbálta kétségbeesetten mondani, hogy a sofőr a gyereket is bántalmazta.

Hírdetés

Hab a tortán, hogy miután a segélyhívó kezelője összeköti a panaszost a rendőrséggel, a rendőr is néhány szóval lerendezi az esetet, mondván, hogy menjen be, és tegyen panaszt a rendőrségen, ahol elmondja az autóbusz rendszámát. A bántalmazott nő hiába mondja, hogy a busz már elment, a rendőr leteszi a telefont.

Az eset nagy vihart kavart a helyi sajtóban, de többnyire azon az állásponton voltak a lapok, hogy a nő hazudik, és nem is kért segítséget a rendőrségtől.

A segélyhívásokat működtető Speciális Távközlési Szolgálat (STS) a Libertateának elmondta, vizsgálatot indítottak az ügyben, mert azt feltételezik, hogy a hívás kezelője megsértette a segítségért forduló személy méltóságát. A vizsgálat idejére fel is függesztették az állásából.

A zilahi rendőrség azonban azt állítja, hozzájuk nem érkezett be semmilyen segélyhívás a nő részéről, ezért nem jártak el az ügyben. A felvétel tanusága szerint azonban egyszerűen hazudnak.
(hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »