Róma: következményei lesznek, ha Bécs lezárja a Brenner-hágót

Róma: következményei lesznek, ha Bécs lezárja a Brenner-hágót

RÓMA/BÉCS. Ha Ausztria lezárja a Brenner-hágót, annak következményei lesznek – mondta Domenico Manzione olasz belügyi államtitkár a Corriere della Sera olasz napilap keddi számának jelentése szerint azt követően, hogy a két ország közötti határátkelő osztrák oldalán megkezdődtek az építési munkálatok. Közben eldölt, Ausztria június 1-jétől szigorítja az osztrák-olasz határ ellenőrzését.

Ausztria legkésőbb június elsejétől szigorítja az osztrák-olasz határnál fekvő Brenner-hágót érintő szakasz ellenőrzését az Európába özönlő menekültek miatt – közölte az osztrák védelmi miniszter kedden.

Hans Peter Doskozil tájékoztatása szerint a tiroli szakaszon hasonló átléptető pontot akarnak kiépíteni, mint a stájerországi Spielfeldnél. A miniszter hangsúlyozta, hogy a szigorúbb határellenőrzést a menekültek számának függvényében fogják foganatosítani.

Az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner korábbi közlése szerint Ausztria arra számít, hogy a balkáni útvonal lezárása miatt mintegy 300 ezer menekült érkezik a Földközi-tenger felől Olaszországba, kétszer több, mint tavaly.

A tiroli rendőrség szóvivője szerint már megkezdték a határellenőrzéshez szükséges építési munkálatokat, tetőszerkezetet állítanak fel az érintett résznél, hogy rossz időben is végezni tudják az áthaladó járművek átvizsgálását. A szóvivő azonban azt cáfolta, hogy kerítésépítési munkálatokat kezdtek volna.

A korábbi osztrák bejelentés szerint júniusig legalább négy átengedőpont létesül a menekülteknek az osztrák határon, ebből kettő a magyar-osztrák szakaszon. A burgenlandi Miklóshalmánál (Nickelsdorf) és Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz), a tiroli Brenner-hágónál és a karintiai Thörl-Maglern településnél tervezik a hatóságok, hogy irányítottan léptetik majd át a menekülteket.

Tavaly 89 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, mintegy három és félszer annyit, mint egy évvel korábban. Idén egyre kevesebben akartak Ausztriában maradni: április második hetében több mint ezren, februárban ötezren, januárban hatezren, decemberben 7300-an, novemberben 12 ezren.

Róma: következményei lesznek, ha Bécs lezárja a Brenner-hágót

Ha Ausztria lezárja a Brenner-hágót, annak következményei lesznek – mondta Domenico Manzione olasz belügyi államtitkár.

Hírdetés

Domenico Manzione hangsúlyozta, hogy Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteki római látogatásán a közös határszakasz ellenőrzésének szigorításáról és nem határzár építéséről állapodott meg olasz kollegájával, Angelino Alfanóval.

„Ausztria nem szegheti meg a három nappal ezelőtti megállapodást” – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: a Brenner-hágó lezárása nemcsak humanitárius, hanem gazdasági szempontból is súlyos következményekkel járna Olaszország és Ausztria számára is.

A Corriere della Sera azt írta, a határ osztrák oldalán megkezdődött a beléptető kapuk felállítása és az osztrák fél szögesdrótot telepít az Olaszországgal közös autósztrádán és országúton. Ausztria az idei év elején jelentette be, hogy az Olaszországgal közös határátkelőknél, így a Brenner-hágónál is szigorítja az ellenőrzést az Olaszországból érkező illegális bevándorlók feltartóztatására. Osztrák adatok szerint 2015-ben 27 ezer migránst lépett át Olaszországból Ausztriába.

„Ausztria úgy kezeli Olaszországot mintha Görögország lenne, vagyis szabadég alatti menekülttábor” – jegyezte meg a lap. Az újság emlékeztetett, hogy Johanna Mikl-Leitner Rómában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy idén nyáron 300 ezer bevándorló érkezhet az olasz partokra, ezért „Róma nem számíthat arra, hogy a Brenner-hágó nyitva marad”.

A Corriere della Sera úgy fogalmazott, hogy a Brenner-hágó szögesdrótja hetven évvel ezelőtti sebeket tép fel.

„Ez a fal nemcsak Északot választja el a Déltől, Európa két részét, Olaszországot és Ausztriát. Több ez annál: az apró tiroli világ széttörése régi rémálom, amelyet nem Róma, hanem Bécs vált valóra. Váratlan trauma. Amelyet sokan árulásként élnek meg” – írja az olasz napilap. Az újság felidézte, hogy a második világháború után Ausztria és Olaszország között felosztott tiroli térség a schengeni övezet 1995-ös bevezetésével nyerte vissza korábbi egységét.

„Aggódunk. Schengen halálra van ítélve!” – nyilatkozta Aldo Kompatscher, az olaszországi Dél-Tirolban fekvő Bolzano kormányzója a La Repubblicának.

Lorena La Spina, az Anfp olasz országos rendőrszakszervezet főtitkára szerint az osztrák intézkedés a tengeren érkező migrációs hullámot fogja erősíteni, amely a migránsok számára veszélyesebb, a hatóságok számára pedig nehezebben ellenőrizhető.

„A Földközi-tengeri migrációt teljességében Olaszországra hárítják, arra ítélve, hogy egyedül kezelje a humanitárius tragédiával fenyegető helyzetet” – mondta Lorena La Spina.

A Brenner-hágó az Olaszországból észak felé tartó forgalom egyik legjelentősebb kapuja. Tavaly 12,9 millió jármű haladt itt rajta, köztük 1,93 millió kamion. A határon levő osztrák sztrádakapuk bevétele tavaly 1,2 milliárd euró volt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »