Róma keresztbe feküdt az oroszellenes szankcióknak

Róma keresztbe feküdt az oroszellenes szankcióknak

MTI nyomán

Olaszország váratlan közbelépése miatt késik a szerdára várt döntés az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt uniós gazdasági szankciók meghosszabbításáról. Róma az elmúlt hetekben nem először kacsint össze Moszkvával.

Az EU-tagországok unióhoz akkreditált nagykövetei szerdán terveztek megállapodni a büntetőintézkedések hatályának hat hónappal történő meghosszabbításáról. Az ügyet jól ismerő illetékesek nem számítottak komolyabb vitára az ülésen, mivel a nyugati országok, köztük uniós vezetők már korábban megegyeztek a szankciók kiterjesztéséről a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján.

Annak ellenére, hogy a G20-csúcson Matteo Renzi olasz kormányfő is áldását adta az orosz gazdaságot sújtó korlátozások meghosszabbítására, brüsszeli diplomaták szerint Róma elégedetlen volt azzal, hogy a szerdai nagyköveti tanácskozáson nem terveztek érdemben foglalkozni a kérdéssel.

„Vitát kezdeményeztünk a kérdésről”

– mondta Tiziana d’Angelo, az Európai Unióhoz akkreditált olasz nagykövetség szóvivője.

Hírdetés

Diplomáciai források szerint a nagykövetek csütörtökön próbálhatnak ismét dönteni a szankciókról, és ha ez nem sikerül, akkor az uniós külügyminiszterek hétfői tanácsozásán kerülhet elő újra a kérdés. Mások szerint az olasz miniszterelnök a december 17-18-i EU-csúcson kíván tárgyalni a büntetőintézkedések ügyéről.

Egyre többen szorgalmazzák, hogy

működjenek együtt szorosabban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

az Iszlám Állam  elleni küzdelemben a november 13-i párizsi terrortámadásokat követően, amelyekben 130 ember halt meg. Róma is ennek mentén tett látványos gesztusokat Moszkva felé az elmúlt egy hónapban. Renzi miniszterelnök november 17-én a La Stampa olasz napilap rendezvényén leszögezte:

az orosz elnökben meg lehet bízni,

Oroszország kulcsfontosságú ország a világ stabilitását tekintve és abszurd Putyint ellenségnek tekinteni.  

Az EU tavaly júliusban döntött az ukrajnai konfliktus kapcsán Oroszország ellen elrendelt szankciókról. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Az uniós tagállamok júniusban arról döntöttek, hogy 2016. január 31-éig meghosszabbítják az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt életbe léptetett gazdasági büntetőintézkedéseket.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »