Róma drasztikus válaszlépést ígér

Róma drasztikus válaszlépést ígér

Tiltakozik az olasz kormány, amiért Franciaország visszafordítja a határán átlépő bevándorlókat. Párizs szerint ez uniós előírás, a római vezetés ugyanakkor igazságtalannak tartja a helyzetet. Az olasz kormány sajtóértesülések szerint arra készül, hogy ideiglenes vízumot adva továbbengedi az afrikai menekülteket Nyugat-Európába. Közben tovább tart a válság Ázsiában is, a buddhista Mianmarból a muszlim kisebbség tagjai menekülnek az elnyomás elől.

A francia hatóságok által visszafordított afrikai menekültek Ventimiglia tengerpartján várakoznak, mindössze öt kilométerre a határtól. A párizsi kormány a dublini egyezményre hivatkozva küldi vissza Olaszországba a bevándorlókat, amely szerint abban az országban kell elszállásolni a menekülteket, ahol beléptek az Európai Unió területére.

„Ventimigliában be kell tartani a schengeni és dublini szabályokat. Mik ezek? Amikor olyan bevándorlók érkeznek Franciaországba, akiket Olaszországban már regisztráltak, az európai törvények szerint vissza kell küldeni őket Olaszországba. Az év eleje óta nyolcezren lépték át a határt, és ebből hatezer embert fordítottunk vissza” – fejtette ki Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Hírdetés

Olaszország igazságtalannak tartja a francia kormány álláspontját, mert az Afrikából érkező menekültek jelentős része az olasz partoknál éri el Európát és ez túl nagy terhet jelent számukra. Idén már csaknem hatvanezren érkeztek. A kormányfő, Matteo Renzi az uniós szabályok megváltoztatását követeli, ellenkező esetben drasztikus válaszlépést ígér. Olasz sajtóértesülések szerint Róma ideiglenes vízumot adhat a menekülteknek, hogy a dublini egyezményt kijátszva utazhassanak tovább Nyugat-Európába.

De nem csak Európában van menekültválság. Mianmarból, korábbi nevén Burmából a rezsim által üldözött muszlim kisebbség tagjai próbálnak hajókkal elmenekülni. A rohingyáknak a létezését sem ismerik el Burmában, állampolgárságuk sincs, és még az élelmiszerhez való jogot is megtagadják tőlük. Az elmúlt hónapokban több tízezer rohingya próbált Malajziába szökni embercsempészhajókon. Sokan közülük nem érnek partot, hajóik napokig céltalanul sodródnak a tengeren. A visszatoloncolt menekülteket a burmai vezetés táborokba zárja, mert nem ismeri el őket állampolgárainak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »