Rókát fogtak a városban

Rókát fogtak a városban

A Komáromi Városi Rendőrség az utóbbi időben több bejelentést kapott a város területén kószáló rókákról – tájékoztatott a város közösségi oldalán.

Mint írják, legutóbb az Eötvös Utcai Alapiskola területén járkáló rókáról kaptak bejelentést. A rókát a rendőrségnek sikerült befognia és ahogy a mellékelt képek is bizonyítják, természetes környezetébe szállították és elengedték.

A veszettsegmentesites.hu oldal arra hívja fel a figyelmet, hogy nem rendhagyó jelenség a róka egy városban, mivel képes megszokni az ember közelségét, és láthatóan félelem nélkül mozog az utcákon és a kertekben.

A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez.

– fogalmaznak. „A településeken állandóan rendelkezésre álló rágcsálófajok, melyek a róka fő zsákmányállatai, továbbá a nem megfelelően tárolt hulladék, és a macskáknak kitett eledel sokkal biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának” – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) veszettségmentesítési programjában.

Rókát fogtak a városban (Fotó: Komárom Város FB)

Felhívják azonban a figyelmet arra, ha találkozunk egy rókával,

Hírdetés

kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt hogy elmenjen.

Az egészséges róka ugyanis igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Rókát fogtak a városban (Fotó: Komárom Város FB)

Akkor azonban, ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni, már gyanakodhatunk a veszettségre.

A veszettség jele lehet még, ha embert vagy háziállatot támad meg, illetve, ha görcsrohamokat vagy bénulást (pl. állkapocs lógása) látunk rajta, vagy a fenti tüneteket követően elpusztul.

Azt javasolják, akár egészségesnek, akár betegnek tűnik a róka, minden vele való kontaktust kerüljünk, ne fogjuk meg.

 

Komárom városa/Nébih/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »