Röhejes indoklás a riói bűzre

Röhejes indoklás a riói bűzre

A túlzott hidrogén-peroxid jelenlét okozta a medencék színének zöldre változását a riói olimpián.

A TELJES MAGYAR PROGRAM RIÓBAN

Múlt szombaton az egyik alvállalkozó 80 liter hidrogén-peroxidot öntött a műugró- és a vízilabda-medencékbe, ám a szervezők erről csak akkor szereztek tudomást, amikor látványosan zöldre változott a műugrómedence vize a nők keddi 10 méteres szinkrontoronyugrásának döntőjében. A hidrogén-peroxid semlegesítette a klórt a vízben, ami következtében algák jelentek meg a medencében.

Hírdetés

„A hidrogén-peroxid használata az uszodák tisztításának egy módja, de nem lehet klórral kombinálni. Bár nem kérdezett meg minket az alvállalkozónk, mielőtt cselekedett volna, az ő hibája a mi hibánk is” – mondta Gustavo Nascimento, az olimpia létesítményigazgatója.

Nascimento tájékoztatása szerint 10 órát töltenek a víz leeresztésével és friss vízzel való feltöltésével abban a medencében, amelyben a szinkronúszók fognak versenyezni vasárnaptól. Ebben a sportágban különösen fontos a kristálytiszta víz, hiszen a sportolóknak a víz alatt látniuk kell egymást.

A víz színének megváltozása számos sportoló szemében viszketést okozott, ám a szervezők szerint a víz nem jelent veszélyt az egészségre. Erre panaszkodott egyébként a magyar férfi vízilabda válogatott is, ők a műugrók melletti medencében játszanak. A műugrók viszont nem csak a víz furcsa színétől mentek a falnak, de a rettenetes bűztől is. „Mindenütt büdös szag terjeng, mintha valaki szellentett volna” – számolt be a német Stephan Feck közösségi oldalán.

Mario Andrada, a szervezőbizottság szóvivője nem hozta nyilvánosságra sem az alvállalkozó cég nevét, sem pedig azt, kit terhelnek a tisztítás költségei.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »