Rohamozó migránsok, könnygáz, vízágyú – totális káosz alakult ki a határon

Rohamozó migránsok, könnygáz, vízágyú – totális káosz alakult ki a határon

Megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar–horvát határon. Kósa Lajos lesz a Fidesz új frakcióvezetője, Rogán Antal pedig októbertől a miniszterelnök politikai kabinetfőnökeként tevékenykedik majd. Egy magyar fiatal fegyveres leszámolás közben életét vesztette Marseille-ben, Chilében pedig egymillió embert kellett egy rendkívül erős földrengés miatt evakuálni. Összegyűjtöttük a hét legfontosabb eseményeit.

Hétfő éjféltől bűncselekménynek számít a tiltott határátlépés. Kedd éjszaka a migránsok megrongálták a műszaki határzárat Röszkénél: először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak rajta. Az ásotthalmi és a horgosi átkelőhelyen elszabadultak az indulatok.

Szerdán kétszer is bedöntötték a menekültek a kaput Horgos II. határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni az országba. Kövekkel és palackokkal dobáltak, a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, miközben a szerb rendőrök tétlenül nézték az eseményeket.

Összecsapás a határátkelőnél 1/14 http://mno.hu/galeriak/2733319 További galériák Migránsok Pélmonostornál 2015-09-18 18:21:29 Migránsok Beremendnél 2015-09-18 17:00:26 Elárasztották a migránsok a beremendi határt 2015-09-18 15:55:33 Vonatroham Pélmonostoron 2015-09-18 12:57:31 Szerdai tüntetés 2015-09-17 17:08:30 Csütörtöki tüntetés 2015-09-17 17:03:46 Horgosi menekülthelyzet 2015-09-17 16:04:44 Brave Warrior hadgyakorlat 2015-09-17 13:02:44 Bringás nászút a föld körül 2015-09-16 12:40:05

Csütörtökön a migránsok már a horvát határon szöktek át Magyarországra, és pénteken – Csongrád és Bács-Kiskun után – újabb négy megyére, Baranya, Somogy, Zala és Vas területére hirdetett ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány.

Kerítés épül a magyar–horvát határon

Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar–horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki – jelentette be Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök szerint „amikor helyzet van, akkor mi délről, sem a szerbektől, sem a horvátoktól, nem számíthatunk segítségre”, hozzátéve: nyugatról sem számíthat segítségre, „onnan sem csitul majd a bennünket kritizáló hang”. Orbán Viktor szavai szerint a magyar hatóságok már terroristát is fogtak.

Pénteken és szombaton a horvát kormány szervezetten a magyar határra szállíttatta a Horvátországba lépő migránsok ezreit, ami miatt komoly diplomáciai csata alakult ki.

Megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon Fotó: Mohai Balázs / MTI

Lázár: Rendes és hatékony határvédelem kell

Hírdetés

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón azt mondta: a napi csúcsot jelentő 9380 illegális határátlépő a kerítés megépítése óta egy nap alatt 367-re, két nap alatt 277-re, csütörtökre 95-re csökkent. „Jó lett volna, ha nem lett volna rá szükség, de volt” – tette hozzá. Egyértelművé tette, hogy a kvótáról tárgyalni is csak akkor hajlandóak, ha van rendes és hatékony határvédelem, ami mindennek az alapja. Egész addig ugyanis nem lehet tudni, hány emberről beszélünk összesen.

Kósa Lajos lett a Fidesz-frakció új vezetője

Kósa Lajos csütörtökön Velencén, a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: nagy többséggel választotta meg a kormánypárti képviselőcsoport a vezetőjének a ciklus végéig. Az átadás-átvétel közte és Rogán Antal között a következő két hétben zajlik majd. Kósa eddig az ügyvezető alelnök tisztségét töltötte be, ám frakcióvezetőként is tagja marad a Fidesz elnökségének. Rogán Antal a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz októbertől.

Vádat emeltek Victor Ponta ellen

Csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt Victor Ponta román miniszterelnök ellen, a politikust többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állítják bíróság elé.

A DNA szerint 2007–08-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi két-háromezer eurós honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig tizenhét beszámolót hamisított más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva. Az ügyben Sova ellen és két olténiai (rovinari, turceni) hőerőmű vezetői ellen is vádat emeltek.

Magyar fiatal vesztette életét egy marseille-i lövöldözésben

Fegyveres leszámolás történt Marseille-ben múlt vasárnap délelőtt, a belvárosban található O’Stop bárban egy autóból Kalasnyikovval tüzet nyitottak egy csoportra a kávézó bejáratánál. Az akció során összesen hatan sérültek meg, egyikük, a 29 éves magyar T. László életét vesztette a helyszínen. Édesapját életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Portálunk levelet kapott az eset kapcsán, melyben az áldozat egy közeli ismerőse jelentkezett, hogy információi vannak a lövöldözésről. A részleteket itt olvashatja.

A lövöldözés célpontja legnagyobb valószínűség szerint nem T. László volt. Az édesapja által vezetett biztonsági szolgálat tagjai korábban összeszólalkoztak egy társasággal, minden bizonnyal ők tértek vissza felfegyverkezve a belvárosi O’Stop bárba. A vita oka feltehetően az volt, hogy a későbbi támadók védelmi pénzt követeltek.

Egymillió embert evakuáltak Chilében

Rendkívül erős, a Richter-skála szerinti 8,3-as erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint szerda este Chile fővárosát és az ország partvonalát. Az első jelentések szerint öten meghaltak, és egymillió embert evakuáltak.

A Richter-skála szerinti 8,3-es erősségű földrengés által okozott szökőár pusztításának nyomai a chilei Con Conban Fotó: MARCELO HERNANDEZ / MTI / EPA

A fővárosban az épületek beleremegtek a földmozgásba, az emberek pedig az utcákra menekültek. Az országban mintegy negyedmillió ember maradt áram nélkül. Az első rengést perceken belül számos erős utórengés követte, és a teljes chilei partszakaszra, illetve Perura és az egyesült államokbeli Hawaii szigetére vonatkozóan is cunamiriadót rendeltek el az illetékes hatóságok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »