Roham Aleppóért: eldőlhet a szíriai háború

Roham Aleppóért: eldőlhet a szíriai háború

Közel tízezer fegyverest vonultatott fel az an-Núszra Front Aleppó alatt, de a kormányerők sem tétlenkednek: Aszad a félelmetes Tigris Alakulatokat vezényelte az aleppói frontra. Amennyiben végleg összeomlik a tűzszünet, elszabadulhat a pokol a sokat szenvedett városban. Aki pedig győzni fog, megnyerheti az egész háborút.

Meghatározó szerepet játszhatnak az aleppói katonai műveletek a szíriai polgárháború alakulásában – írja az amerikai Stratfor intézet, mely szerint az elkövetkező hetekben nemcsak a kormánypártiak és a lázadók közti erőegyensúly változhat meg, hanem az Iszlám Állam (IÁ) pozíciója is, sőt az összecsapás az Egyesült Államok és Törökország kapcsolataira is hatással lehet.

A genfi tárgyalások előtt ugyanis mind a kormányerőknek, mind pedig a lázadóknak kulcsfontosságú a csata kimenetele. Damaszkusz ezzel megszilárdítaná a pozícióját és elvonná a figyelmet a politikai átmenetről, a lázadók pedig a saját ügyük túléléséért harcolnak. Ha elveszítenék Aleppót – Szíriában ez a város a fellegváruk –, a Damaszkusz feletti győzelem már csak távoli álom lehet számukra, és még a genfi tárgyalási pozíciójuk is komoly veszélybe kerülne.

Már mindenki készülődik

Nem csoda, hogy ezért most minden háborús fél Aleppóra koncentrál. Aszad már korábban erre a területre rendelte a Tigris Alakulatokat, melyet kedvenc parancsnoka, Szuhejl al-Hasszán – vagyis becenevén a Tigris, arabul: al-Nimr – vezet. Az Al Mashdar szerint itt az lesz a feladatuk, hogy csapást mérjenek a Handarattól délre fekvő területekre, majd érjék el a szövetséges kurdok ellenőrzése alatt álló Sejk Makszud negyedet, illetve a kormányerők által már ellenőrzött városrészeket. Amennyiben ez sikerülni fog, gyakorlatilag körbekerítik a várost, a lázadók pedig elveszítik az utánpótlási vonalaikat.

Hírdetés

Sőt, Vael Nadír al-Haláki szíriai miniszterelnök vasárnap már azt nyilatkozta, hogy a szíriai haderő az orosz légierővel együtt készül Aleppó visszafoglalására. Ugyan a későbbiekben ezt Moszkva tagadta, a Stratfor szerint iraki, iráni, pakisztáni, libanoni, afgán, sőt palesztin erősítés is érkezett a szíriai kormányerőkhöz.

Mindeközben a lázadók sem ültek ölbe tett kézzel: az an-Núszra Front 8000 harcost összpontosított Aleppó délnyugati szélére, északra pedig 1500-at, akik tankokkal közelítették meg a helyszínt. Az elmúlt napokban azonban a felkelőknek nehézségük támadt: Aleppó tartomány északi részén összecsaptak az IÁ-val, és bár több, a török határ mentén fekvő települést visszafoglaltak, a manőver lekötötte az erőiknek egy részét. Hozzájuk hasonlóan az Ahrar al-Sham és a Szabad Szír Hadsereg figyelmét is inkább a határ menti harcok kötötték le, így korántsem véletlen, hogy a kormányerők éppen most mozgolódnak.

Minden felborulhat

Ugyan Aleppónál most a kormányerők és a lázadók a főszereplők, a kurdok szerepe sem elhanyagolható. Habár Törökország és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy az IÁ-t ki kell takarítani a tartományból, azt már másképp látják, hogy ki hajtsa ezt végre.

A törökök nem szeretnék, ha a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők – mely jórészt a kurd Népvédelmi Egységekből áll – végeznék el ezt a feladatot mert attól tartanak, hogy így egy összefüggő kurd terület jöhet létre a török határ mentén. Ezért inkább a Szabad Szír Hadsereget támogatták az elmúlt időszakban, sőt még tüzérségüket is bevetették a határ mentén a szövetségeseik védelme érdekében. Az amerikaiak azonban változatlanul támogatják a kurdokat, akik Manbidzs – vagyis Kis-London – felé nyomulnak.

És végül, a dzsihadisták számára sem mindegy, mi lesz az aleppói csata vége: ők az elmúlt napokban komoly erősítést kaptak a központi területeikről, így visszaszereztek néhány települést a lázadóktól. Azonban az Aleppó városáért folytatott küzdelem lerendezése után már a terrorkalifátus szétzúzására tud majd koncentrálni a győztes.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »