Rogán vitte a selyemzsinórt a fideszes médiát ekéző Varga Istvánnak

Hétfőn este váratlanul felajánlotta lemondását a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának elnöke. Varga István az MTI-n keresztül szűkszavú közleményben tudatta döntését.

Az MDF-es, majd fideszes parlamenti képviselői múlttal rendelkező ügyvéd csak néhány hétig volt az újonnan létrejött fideszes médiabirodalom legfőbb ura. A jelenleg 476 médiaterméket összefogó konglomerátum alig több mint két hónapja, november végén jött létre, amikor néhány óra alatt a komplett fideszes médiatulajdonosi hálózat felajánlotta saját termékeit az alapítványnak. Azóta oda tartoznak a megyei lapok, a Hír TV, az Echo TV, az Origó kiadóvállalata, a Magyar Idők (holnaptól: Magyar Nemzet), a Bors, a Nemzeti Sport, a Lokál, a Figyelő, a Ripost és számos rádióállomás.

A 24.hu információja szerint a magyar sajtótörténet példátlan méretű médiabirodalmának főnöki posztját elfoglaló Varga Istvánnak hétfőn Rogán Antal kabinetminiszter tolmácsolta a kegyvesztettségéről szóló politikai döntést.

A miniszterelnök környezetében ugyanis nagyon komoly felháborodást keltett a Behir.hu-n hétfőn délután megjelent Varga-interjú. Rogánék nem tartották megbocsáthatónak, hogy a fideszes médiaalapítvány főnöke olyanokat mondjon, hogy a kormánykritikus sajtó messze igényesebb, jobb minőségű, mint a kormányoldal sajtótermékei.

Hírdetés

Kedden Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője körlevélben sietett elnézést kérni a fideszes újságíróktól. Kocsis szerint a lemondatott KESMA-főnök állításai méltatlanok és valótlanok voltak, mert a fideszes média igenis igényes, és intellektuális fölényben van a “poszkommunista és liberális kollégákhoz” képest.

Tovább rontott Varga helyzetén, hogy őszintén beszélt a hurráoptimista kormányoldali propagandáról is. A közmédiára, valamint az Echo és a HírTV-re utalva azt mondta: nem azt szeretné látni,

hogy minden szép és jó és mindenki jól szerepelt, és a kormánynak csak hibátlan döntései vannak. (..) Ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más. Na, ebben kéne változtatni.

Varga egyébként januárban a 24.hu-nak is interjút adott, de akkor még csak az Élet és Irodalmat dicsérte („az alapítvány célja pont az, hogy a keresztény oldalon is az ÉS-hez hasonló profi újságírás legyen”), és úgy fogalmazott, a közmédia távolról sem tökéletes. Az általa vezetett alapítvány termékeinek földbe döngölésétől akkor még eltekintett.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »