Rogán grúz barátai újra terjeszkednek Magyarországon?

Rogán grúz barátai újra terjeszkednek Magyarországon?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már engedélyezte a működést, a tulajdonos a Tbilisziben bejegyzett Hungarian Georgian Investments Co. A társaságról a HVG friss számában lehet olvasni, ezt bővítette ki az Index. 2018 elején indulhatnak, arról nincs információ, hogy épül-e már a rendszerük, vannak-e embereik, eszközeik. A startengedély viszont már náluk van.

Grúzok

A MikroCreditet két grúz üzletember hozta létre, egyikük régóta Magyarországon él. Az ötletet Zurab Davlianidzének tulajdonítják, ő a felügyelő bizottság elnöke. Már két éve is járt hazánkban, akkor az egyik legismertebb grúz, részben izraeli kötődésű üzletembert Shabtai (Sabi) Michaelit kereste meg hitelezési ötletével.

Sabi már beágyazódott

Róla alapvetően azt érdemes tudni, hogy nagyon sok pénze van. A Shabtai-Gagel grúz-izraeli üzleti körnek köze van a Princess Pékséghez, így már én is érintett vagyok, ott szoktam reggel szendvicset venni. A BKV-val kapcsolatos ingatlanügyletekkel is szóba hozták őket, de vannak kapcsolataik az offshore-hátterű letelepedési kötvény cégekkel is.

Mi az a MiniCredit?

Ez egy rövid távú pénzügyi kölcsönöket nyújtó vállalkozás, ami később bankká válhat, ha jól megy az üzlet. 60 millió forintos alaptőkével indulnak. A grúzok hasonlót már hoztak létre Lengyelországban, Lettországban és Észtországban is, de itthon mini helyett mikro lesz a névben.

Hírdetés

A modell meglehetősen egyszerű lesz. A versenytárs Provident alá akarnak menni hitelezési összegben és futamidőben is. Ezek amolyan áthidaló, kisebb kölcsönök lehetnek, ha a két fizetésed között elfogy a pénzed.

Itt jön aztán a feketeleves, a THM, tehát a teljes hiteldíj mutató. Ennek viszont van egy plafonja, de a szolgáltatók valahogy mindig be tudják építeni a pluszköltséget a rendszerbe, például kényelmi díj vagy szupergyors bírálati díj formájában.

Ki ismer kit?

A MikroCreditet a Szabadság téri Bankcenterbe jegyezték be, itt van a legnagyobb grúz kereskedelmi bank, a Bank of Georgia budapesti képviselete is. A friss pénzügyi intézet első igazgatósági elnöke Varlami (Vato) Rekhiasvili. A Bank of Georgiát Irakli Rekhiasvili képviseli itthon. Lakcímük és édesanyjuk neve megegyezik, tehát testvérek. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy nincs üzleti kapcsolat a két társaság között.

A tényleges vezetőket egyelőre valószínűleg csak a Magyar Nemzeti Bank ismerheti. A cégregiszter szerint két magyar, Győry Judit és Szász Balázs is jogosultak voltak jegyezni a céget, ők ismeretlen szereplők. A felügyelőbizottság tagja Hall Krisztián, ő korábban Garancsi István befektetései körül bukkant fel, de Garancsinak valószínűleg nincs köze a MikroCredithez.

Magyar vezető?

Az Index úgy tudja, hogy a valódi vezető Sárközi Zoltán lehet később, aki egy hitelezési szakember, de új grúz szereplő is érkezhet még a társasághoz, ahogy az igazgatósági tagok is cserélődhetnek.

Most akkor mit Rogánoztatok?

Shabtai Michaeli és Irakli Rekhiasvili szerepeltek azon az Aulich utcában készült videofelvételen, amikor a Kertész Balázs ügyvédi irodájának is helyt adó ház előtt néhány befolyásos grúz üzleti lehetőségekről beszélgetett. Kertész Balázs Rogán Antal egyik legfőbb bizalmasa.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »