Robotine és két harkivi település bevételét jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzés alá vonta a Zaporizzsja megyei Robotine egész területét az orosz hadsereg Ukrajnában, és elfoglalta a Harkiv megyei Hliboke és Lukjance települést is – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Robotine egy lerombolt község a frontvonalon, amelynek bevétele a RIA Novosztyi hírügynökség szerint megnyitotta az utat a zaporizsjai Novodanilivka felé, és megszüntette a Robotine-Verbove kiszögellést, amelynek létrejötte egyike volt a tavaly nyáron elindított ukrán ellentámadás kevés sikerének.

Vitalij Gancsev, Harkiv megye Moszkva által kinevezett elöljárója a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az ukrán védelem omladozik a Szvatove-Kupjanszk irányban, emiatt az ukrán hadvezetés kénytelen máshonnan elvonni erőket. A TASZSZ hírügynökség a "Donyecki Népköztársaságban" nyilatkozó katonai forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ukrán hadsereg Csasziv Jar alól három dandár személyi állományát csoportosította át Harkiv térségébe. Annak ellenére tette ezt, hogy Csasziv Jarnál néhány alegység tüzérségi "operatív bekerítésbe" került, és hogy az ukrán fél szerdára virradóra a várostól délre és délkeletre több állást feladott.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Tatárföldön a kazanyi és a nyizsnyekamszki repülőtér forgalmát reggel drónfenyegetés miatt felfüggesztették. A Zvezda katonai tévécsatorna szerint HIMARS-találatokat kapott a donyecki onkológiai központ, ketten megsérültek.

Hírdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bemutatta Andrej Belouszov új védelmi minisztert az orosz katonai körzetek parancsnokainak. Az új tárcavezető kinevezését azzal magyarázta, hogy a megnövekedett katonai kiadások idén a GDP 8,7 százalékát teszik ki, ezeket a forrásokat pedig nagyon körültekintően és hatékonyan kell felhasználni, teljesítve minden szociális kötelezettséget.

Arról beszélt, hogy a védelmi kiadások lendületet adnak az ipar fejlődésének, és hogy "az ágyúk és a vaj" viszonyát be kell illeszteni az általános fejlesztési stratégiájába, aminek a módját szerinte Belouszov tökéletesen érti. Putyin megköszönte az előző miniszter, Szergej Sojgu munkáját az új fegyveres erők kiépítésében, és közölte, hogy a jövőben az államfő mellett működő hadiipari bizottságot fogja vezetni, és a külfölddel való együttműködést szervezi ezen a téren.

Az orosz belügyminisztérium szerdán körözést adott ki Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének volt elnöke ellen, aki ellen a Nyomozó Bizottság (SZK) még 2019-ben büntetőeljárást indított a nácizmus rehabilitációja címén. A nyomozás megállapította, hogy Vjatrovics háborús bűnösök esetében 2014 óta szisztematikusan tagadja a nürnbergi Nemzetközi Katonai Törvényszék ítéletében megállapított tényeket, egyebek között azt, hogy a második világháború idején ukrán nacionalisták harcoltak az SS-ben, és hogy háborús bűncselekményeket követtek el civilek ellen. Vjatrovics az intézet éléről 2019-ben történt elbocsátása után parlementi képviselő lett Ukrajnában.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »