Robert Fico szerint Orbán Viktor a mai EU-csúcs abszolút győztese

Robert Fico szerint Orbán Viktor a mai EU-csúcs abszolút győztese

Robert Fico (Smer) uniós csúcs csütörtöki rallyja utáni sajtótájékoztatóján az uniós megállapodás győztesének nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Elmondása szerint Orbán nem engedett a zsarolásnak és végül elégedetten mehet haza, mert kiharcolta mindazt, amire Magyarországnak szüksége volt. A magyar gazdaság tönkretételére szőtt brüsszeli terveket pedig nyílt zsarolásnak nevezte.

mondta Fico a magyar kormányfő által elért eredményekről.

magyarázta a szlovák kormányfő.

Később újságírói kérdésekre reagálva elmondta, hogy az Ukrajnának szánt 50 milliárd esetén „nem egészen az valósult meg, amit Orbán Viktor követelt”, de így is bekerült a megállapodásba az, hogy az Európai Tanács rendszeresen követi és kiértékeli az Ukrajnának adott források felhasználását.

Majd az egyik újságíró kérdésére válaszolva felhívta a figyelmet, hogy Magyarország esetében nem egyszerűen az uniós pénzek blokkolásának feloldásáról van szó:

Hírdetés

„Abban a 2020-as zárónyilatkozatban le vannak fektetve azok a paraméterek, amelyek kimondják, hogy mikor szabad egy tagállam sarkára lépni. És én úgy gondolom, hogy az, ami ma Magyarország ellen folyik, messze-messze túlment minden határon, összehasonlítva azzal, amiben a tagállamok megállapodtak 2020-ban”

mondta.

Kitért a Financial Times cikkére is, amely arról írt, hogy Brüsszel tervet készített a magyar gazdaság tönkretételére abban az esetben, ha a magyar kormány nem bólint rá Ukrajna 50 milliárdos támogatására. A cikket zsarolásnak nevezte, de nem gondolja, hogy Orbán Viktor végül ennek a zsarolásnak engedett volna:

„Én ezt nem hiszem. Orbán Viktor nagyon következetesen kitartott az álláspontja mellett, meg volt győződve arról, hogy akár még ma is folytathatja a tárgyalásokat, ha kell. (…) Magyarország elérte, amire szüksége volt, az EU is elérte, amit szükségesnek tartott, kompromisszum született”

mondta.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »