Robbantott a neten Snowden

Nagyot robbantott az interneten az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden. Egyetlen nap alatt több mint egymillió követője lett a Twitteren.

Most már hallanak? Ezzel a rövid üzenettel kezdte meg karrierjét a Twitter mikrobloghálózaton az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa ráadásul azt az egyetlen felhasználót követi, amelyről ő maga húzta le a vizes lepedőt, azaz az NSA-t. Snowden profiljához mindössze egyetlen nap alatt több millióan csatlakoztak, és óránként lassan újabb százezrek teszik meg ezt, miközben az NSA-nek – nem egy nap alatt – mindössze 106 ezer követőt sikerült gyűjtenie.

hirdetés

„Ön csak egy áruló”

Hírdetés

Snowden felbukkanása a világhálón nagy valószínűséggel élezi majd az amerikai elnökválasztási verseny biztonságpolitikai, nemzetbiztonsági szegmensét – írta honlapján közzétett elemzésében az amerikai NPR közszolgálati rádió. A kiberkémkedés pedig egyre hangsúlyosabb lesz az elnökjelölt-aspiránsok vitáiban. A jelenleg tartózkodási engedéllyel Moszkvában élő informatikusnak az amerikai politika számára igencsak provokatív viselkedésére a republikánus versenybe beszálló George Pataki reagált elsőként. „Néhányan azt mondják, van önben bátorság. Én (2001.) szeptember 11-én láttam bátorságot. Ön csak egy áruló, aki amerikai életeket sodor veszélybe” – írta Twitter-üzenetében a volt New York-i kormányzó.

Nagyszabású központ készül el 2016-ra

Közben a tekintélyes Foreign Policy honlapján James Bamford hosszas elemzésben írt mindarról, amit Snowden vázolt neki az amerikai kiberparancsnokság felállításáról. A fiatalember által bemutatott dokumentumokból kiderül, hogy a marylandi Fort Meade támaszponton nagyszabású központ készül el 2016-ra. A bázis már eddig is az amerikai kódfejtés Mekkájának számított, ám a mostani átalakítások után komoly informatikai csapásmérő képessége lesz. Állítólag csak a szerverszobák hűtésére napi 5,5 millió liter vizet használnak fel. Snowden közölte: miközben a Pentagon folyton arról beszél, hogy e kiberhadsereg csak védekezik, addig valójában kemény támadóalakulatot állít fel épp „az orrunk előtt” az amerikai haderő.

Miközben Washington folyton Kínát – akikkel épp a héten kötöttek kiberkémkedést szabályozó egyezményt –, Oroszországot, Iránt vagy épp Észak-Koreát vádolja kiberkémkedéssel, hackerakciókkal, addig ők TreasureMap (kincses térkép) fedőnevű programjukkal gyakorlatilag mindenkit szinte valós időben le tudnak nyomozni. Snowden pedig állítja: a rendszerrel korántsem védelemre, hanem épp ellenkezőleg, támadásra rendezkedik be az Egyesült Államok.

A Fox News szerint az amerikai kormány azonnal nekiesett a Twitternek, hogy távolítsák el a világhálóról Snowdent. Ő azonban egyelőre még ott van, és olyan, nem éppen hízelgő üzeneteket küld az amerikai kormányzatnak, mint például: „Eközben Fort Meade-ben vagy ezer ember csak most állt neki a Twitternek.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »