Robbantott a baloldal, bukott a jobboldal

Theresa May nagy hazárdjátéka visszaütött – így értékelik a péntek reggeli brit lapok, hogy a Konzervatív Párt a választási körzetek túlnyomó részének eredményei alapján elveszi abszolút többségét a parlamentben.

A választási körzetek túlnyomó többségének eredménye igazolni látszik az exit poll jövendölését,miszerint a brit konzervatív párt elveszti abszolút többségét a londoni parlamentben. Theresa May miniszterelnök április közepén azért íratta ki az előrehozott választást, hogy megnövelje pártja 12 fős többségét, biztos hátteret teremtsen kormányának az EU-val folytatandó brexittárgyalásokhoz.

Hírdetés

A brit törvényhozás 650 tagú. Egy több mint 500 mandátum sorsának ismeretében készült előrejelzés szerint a toryk 318 képviselői helyzet szerezhetnek, a Munkáspárt 267-re, a Skót Nemzeti Párt (SNP) 32-re, a Liberális Demokraták 11-re számíthatnak. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi három párt együtt nem érné el a kormányalakításhoz szükséges többséget.

A bit nemzeti valutát az exit poll megjelenése előtt 1,29 dollár/font feletti árfolyamon jegyezték, amely néhány óra alatt 1,7 közelébe gyengült.

napi


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »