Robbantással és 20 perces golyózáporral hirdették a iszlám békét a Sínai-félszigeten

Robbantással és 20 perces golyózáporral hirdették a iszlám békét a Sínai-félszigeten

Robbantással és lőfegyverekkel tömeggyilkos merényletet követtek el pénteken Egyiptomban egy mecsetnél. A halálos áldozatok száma az egyiptomi állami televízió korábbi közlése szerint is legkevesebb 235, a sebesülteké 109 volt. A MENA hivatalos hírügynökség szombat délelőtti jelentése szerint azonban a Sínai-félszigeti a támadás halálos áldozatainak száma 305-re nőtt. A halottak között 27 gyermek van. A pénteki beszámolók szerint a támadók mintegy negyvenen voltak, és a merénylők robbanóeszközöket vetettek be, majd a menekülőkre lőfegyverekkel lőttek. A sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak.

Az egyiptomi államfő, Abdel-Fattáh Esz-Szíszi a merénylet hírére rendkívüli ülésre hívta össze a védelmi és a belügyi tárca vezetőit, továbbá a hírszerzés főnökét.

Az egyiptomi kormány háromnapos gyászt hirdetett.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett.

Egyes helyi híradások szerint a mecsetben szúfi hívők is voltak, akiket gyakran támadnak meg az iszlám szunnita ágához tartozó radikálisok, főként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet harcosai, mert hitehagyottaknak, bálványimádóknak tartják őket.

"A hadsereg és a rendőrség minden erővel megtorolja mártírjaink halálát" – fogalmazott televíziós beszédben Szíszi, és nem a levegőbe beszélt, mivel az egyiptomi légierő már péntek este légi csapásokat mért azokra a hegyes területekre, amelyekre feltehetően visszahúzódtak a merénylők. A légitámadás eredményességéről még nincs hír.

A világ vezetői sorra ítélik el a merényletet

Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban fejezte ki részvétét Abdel-Azíz esz-Szíszi egyiptomi elnöknek és hangsúlyozta, hogy Oroszország a jövőben is kész együttműködni a baráti Egyiptommal a nemzetközi terrorizmus erői elleni harcban.

Hírdetés

Donald Trump amerikai elnök "ártatlan és védtelen egyiptomi imádkozók elleni borzasztó és gyáva tettnek" minősítette a terrortámadást. "A világ nem tűrheti el a terrorizmust, katonai téren kell megvédeni magunkat és hiteltelenítenünk kell a terrorizmus létezésük alapját képező szélsőséges ideológiát".

"Határozottan fel kell lépni a határokat nem ismerő terrorizmus jelentette veszéllyel szemben és növelni kell a közös erőfeszítéseket az értelmetlen erőszak megelőzésére és kezelésére – jelentette ki Sztella Kiriakídisz, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke pénteken.

Izrael is részvétét fejezte ki Egyiptomnak a merénylet után. Naftali Benett izraeli oktatási miniszter kijelentette, hogy "itt az ideje a nemzetközi egységnek a terrorizmus elleni háborúban, akárhol jelentkezzék is – Oroszországban, Európában, az Egyesült Államokban, Izraelben vagy az arab világban".

Szijjártó és Kövér részvéttáviratokat küldött

Részvéttáviratban biztosította együttérzéséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyiptomi kollégáját, Számeh Sukrit a Sínai-félszigeten történt terrortámadás miatt.

A külügyminiszter táviratában, amelynek részleteit szombaton közölték az MTI-vel, az áll, hogy a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a pénteki terrortámadást, osztozik az egyiptomi nép gyászában, együtt érez az áldozatok családtagjaival, és bízik a sérültek mihamarabbi felépülésében.

A támadás – tette hozzá – újra bebizonyította, hogy a terroristák nem tisztelik sem az életet, sem pedig a hitet, valamint ellenségüknek tekintenek minden békeszerető nemzetet és vallást.

"A kormány nagyra értékeli az egyiptomi biztonsági erők harcát a terrorizmus ellen, ami nagyban elősegíti a béke és a stabilitás fenntartását nemcsak Egyiptomban, de az egész régióban" – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A magyar házelnök az egyiptomi hivatali kollégájának, Ali Abdel-Álnak küldött táviratban részvétet nyilvánított Egyiptom népének, különösen a több száz áldozat hozzátartozóinak, barátainak és kollégáinak amiatt, hogy "elvesztették szeretteiket a Sínai-félszigeti Bír-el-Abd egyik mecseténél elkövetett kegyetlen és embertelen terrorista támadásban". Gyors felépülést kívánt a sebesülteknek, akiknek a száma az egyiptomi hatóságok szerint 109.

Kövér László külön részvéttáviratot küldött Ahmed et-Tajjeb főimámnak, aki az iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézményének, a kairói al-Azhar egyetemnek a vezetője, és azt írta: nagy szomorúsággal és megdöbbenve értesült a merényletről.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »