Robbanásszerűen terjed a zikaláz

Robbanásszerűen terjed a zikaláz

Hétfőre sürgős független szakértői tanácskozást hívtak össze annak eldöntésére, hogy ki kell-e hirdetni a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot. Magyarországon nem merült fel a fertőzés gyanúja.

A vezetőség csütörtöki genfi ülésén Margaret Chan, a WHO főigazgatója azt mondta, hogy a vírus már több kezd lenni egyszerű fenyegetésnél.

Még nincs bizonyíték arra, hogy a zikavírus felelős a brazíliai újszülöttek növekvő számú kóros kisfejűségéért azonban „a veszély szintje rendkívül magas”. Jelezte azt is, hogy kapcsolat lehetséges a zika és a Guillain-Barre tünetegyüttes között, amely átmeneti bénultságot okozhat, de ezt a kapcsolatot sem tudják még igazolni.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, de az eddig elvégzett több száz laboratóriumi vizsgálatból csak 270 alkalommal azonosították a zikavírust az érintett csecsemőknél, 462 esetben viszont kizárták a kórokozó jelenlétét. A kóros kisfejűséget a herpesz, rubeola vagy a szifilisz ugyancsak kiválthatja – mutattak rá.

A WHO szerint mindazonáltal azokban az országokban, ahol csak most figyeltek fel a zikavírus okozta betegség terjedésére, kilenc hónap múlva Brazíliához hasonlóan meg fog jelenni a mikrokefália.

A sürgős szakértői tanács összehívásának egyik fő indoka – hívta fel a figyelmet Chan -, hogy biztosítsák: a tagállamok ne hozzanak nem helyénvaló intézkedéseket az utazás és kereskedelem korlátozására.

A WHO amerikai járványügyi felelőse, Sylvain Aldighieri szerint 3-4 millió zika-fertőzésre lehet számítani a következő évben Amerikában. Kiemelte, hogy a vírussal fertőzöttek nagy része nem betegszik meg, ezért a betegség „csendben terjed”, és ez megnehezíti majd a nyomon követését.

Hírdetés

Az AP amerikai hírügynökség szerint az egyik oka annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ilyen gyorsan napirendre vette a zikavírus terjedésének vizsgálatát az, hogy a WHO-t súlyos bírálatok érték, amiért lassan reagált a 2013 végén kezdődött nyugat-afrikai ebolajárványra.

Akkor közel ezer ember halt bele a betegségbe, mire a szervezet kihirdette a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot, amit mintegy két hónapon át halogatott, politikai és gazdasági okokra hivatkozva.

Hondurasban december óta több mint ezer esetet regisztráltak 

December óta több mint ezer, zikavírussal fertőzött beteget regisztráltak Hondurasban, és vizsgálatot indítottak egy olyan haláleset miatt, amely véltehetően kapcsolatba hozható a vírussal – közölte csütörtökön Francis Contreras egészségügyi miniszterhelyettes.

Az év eleje óta 949, zikavírus miatti megbetegedést jeleztek a hondurasi hatóságoknak, míg 2015 decemberében az esetek száma 51-et tett ki – részletezte Contreras.

 Magyarországon nem merült fel a fertőzés gyanúja 

A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást zikavírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Hangsúlyozták, hogy a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki.
Közleményükben azt írták: az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy több európait is megfertőzött a zikavírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útján.

Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján a https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/veszelyes_lehet_a_varandosokra.html található további tájékoztatás.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »